Horgászbarát lesz-e a hasznosítás?

Horgász a Tiszánál
Horgász a Tiszánál
Nyíregyháza – Kérdések vetődtek fel olvasónkban a Tisza halgazdálkodásával kapcsolatban.

Tóth Nándor, a Vasutas Sporthorgász- és Természetvédő Egyesület tagja papírra vetette gondolatait. Hosszú levelének lényegesebb felvetéseit adjuk most közre:

Mi volt vajon a valódi ára?

„A napokban olvastam a szenzációs hírt: A MOHOSZ megszerezte a Tisza halgazdálkodási jogát. A cikket elolvasva kérdések kezdtek mocorogni bennem. Miről is mondott le a Szabolcs Halászati Kft.? Mi is volt a valódi ára annak, ami 2017. december 31-én automatikusan a horgászoké lett volna? Hiszen a kft. már nem halászhatott a vízen, így valóban semmi értelme, és tegyük hozzá, semmi üzleti értéke sem lett volna a halgazdálkodási jog fenntartásának. Ezzel szemben mi, horgászok még kárpótlást is fizettünk érte. Mindezt mennyiért értük el, mennyit is fizettünk érte? Az egyszeri „kártérítés” mellett – amelyet a kieső jegybevétel indokolhat, bár szívesen olvastam volna ennek mértékéről is –, további kártérítési tételekről is informálódhattam: A Tiszába telepítendő halmennyiség fele és a Bodrogba telepítendőnek az egésze csak a Szabolcs Halászati Kft. „terméke” lehet. Máshol olcsóbban lehetne megvásárolni a halat, de mi kötelezettséget vállalunk ennek mellőzésére? Az új horgászati hasznosítás mennyire is lesz valóban horgászbarát? Eddig egy területi jegy szólt mindkét folyóra, míg ezután már két külön dokumentum szükséges hozzá, valószínűleg több pénzért.”

Jóval több halat telepítenek

A felvetésekre Fesztóry Sándor, a megyei szövetség ügyvezető igazgatója a következőket válaszolta:
– Korábban is volt arra példa, hogy nem lehetett egységes területi engedélyt váltani mindkét folyóra. A MOHOSZ célja egyébként az, hogy egységesítsük a kiadott területi engedélyeket. A lemondásért cserébe természetesen kártalanítást kellett fizetni, amit egyébként a jelenleg hatályos 2013. évi CII. tv szabályoz. Titoktartási kötelezettség terhel, de amennyiben a Halászati Kft. hozzájárul ennek feloldásához, örömmel adok tájékoztatást az összegről.

– Azt elmondhatom, a kártalanítás rendezése nem vezetett a horgászengedélyek drágulásához. A horgászcélú halgazdálkodás annyit takar, hogy a MOHOSZ a Magyar Állammal szembeni vállalása alapján az elkövetkezendő öt évben 30%-kal növeli a telepített hal mennyiségét. Ennyi hal beszerzése nem egyszerű feladat, ezért ennek a biztosítására szerződést kötöttünk a kft.-vel, nem fix árakon, hanem a mindenkori piaci átlag­árat figyelembe véve. Ebben az esetben sincs szó kizárólagosságról, hiszen a szerződés a telepítendő halmennyiség 50%-áról szól.

KM


Eldőlt! A horgászok kezelésében a Tisza!
Nyíregyháza – Többoldalú megállapodás született a MOHOSZ, a megyei szövetség és a Szabolcsi Halászati Kft. között.
hirdetés