Horrortanya Újfehértón: A jegyző szerint korábban is voltak problémák a telken

Disznók ették a teheneket a tanyán
Disznók ették a teheneket a tanyán - © Fotó: police.hu
Újfehértó – Borzalmas látvány fogadta az újfehértói rend­őröket, akik a helyi állatorvossal és jegyzővel közösen tartottak szemlét egy a városhoz közeli tanyán. Az idős gazda portáján számtalan csontsovány, legyengült szarvasmarhát találtak. A sertésállomány viszonylag jó állapotban van, mert az elhullott állatok tetemeit ették. A 69 éves tulajdonost állatkínzással vádolják.

Egy Újfehértó környéki tanyán hatósági állatorvossal és a város jegyzőjével közösen tartottak ellenőrzést a rendőrök március 22-én, miután bejelentést kaptak arról, hogy ott rossz körülmények között tartanak állatokat. A tanyán több tucat lesoványodott tehenet találtak, egy részük lábra sem tudott állni. A már elpusztult állatok maradványait a szintén ott tartott disznók ették.

A 69 éves tulajdonos, aki azt sem tudta megmondani, pontosan hány szarvasmarhája van, azzal magyarázta a szörnyű állapotokat, hogy nincs takarmánya. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Újfehértói Rendőrőrse állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával rendelt el nyomozást.

A hatóságok intézkedtek az elhullott szarvasmarhák elszállításáról, a legyengült tehenek ellátásáról az állatorvos gondoskodik – írja a police.hu.

Nomád körülmények

Dr. Szűcs Andrea, a város jegyzője az esettel kapcsolatban érdeklődésünkre elmondta: még folyamatban van az eljárás mind a rendőrség, mind pedig az állategészségügy és a polgármesteri hivatal részéről.

– A tanyán járva azt tapasztaltuk, hogy a nomád körülmények között tartott szarvasmarhák soványak, és az állattartó alapvető állat-egészségügyi szabályokat nem tart be. Korábban, 2014 decemberében birtokvédelmi eljárást folytattunk ugyanitt, a környéken élők jelentették be akkor, hogy a férfi jószágai átmennek a szomszédos telkekre és kárt okoznak. Most az állat-egészségügyi hatóságnak jelezték a problémát, a hivatalt pedig az állatorvos értesítette, és kérte, hogy vegyünk részt a szemlén. Az eljárás végén mindhárom szerv a jogszabályban előírt jogosultsága szerint intézkedik majd az ügyben – tájékoztatta portálunkat dr. Szűcs Andrea jegyző.

KM-CsA


Horrortanyáról menekítették ki az állatokat Újfehértónál

Újfehértó – Egy Újfehértó környéki tanyán hatósági állatorvossal és a város jegyzőjével közösen tartottak ellenőrzést a rendőrök 2016. március 22-én, miután arról érkezett bejelentés, hogy ott rossz körülmények között tartanak állatokat.

hirdetés