Horvátországban mérsékelték Josip Perkovic egykori jugoszláv titkosszolgálati vezető büntetését

Zágráb – A Zágráb megyei bíróság harminc évre mérsékelte pénteken Josip Perkovic egykori jugoszláv titkosszolgálati vezető gyilkosság elkövetése miatt egy német bíróság által jogerősen kirótt életfogytiglani büntetését – közötlet a törvényszék.

A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a 73 éves Perkovic ügyében hozott ítéletet összhangba kellett hoznia a hatályos horvát törvényekkel. Mivel Horvátországban nem létezik életfogytiglani szabadságvesztés, a bíróság harminc évet rótt ki rá. A védelem a legfelsőbb bíróságon fellebbezhet.

A gyilkosságért kiszabható legsúlyosabb büntetés Horvátországban 40 év szabadságvesztés, a vádlott ügyvédei ugyanakkor 20 év börtönbüntetést kértek, mert szerintük a gyilkosság elkövetésének időpontjában ez volt a legsúlyosabb büntetés.

A müncheni tartományi felsőbíróság még 2016-ban megállapította, hogy Zdravko Mustac, az UDBA egykori jugoszláv titkosszolgálat horvátországi igazgatója és Josip Perkovic, a szervezet II., “ellenséges emigrációval” foglalkozó főosztályának vezetője bűnrészes Stjepan Durekovic emigráns horvát olajipari menedzser 1983-ban történt meggyilkolásában. A horvát bíróság most csak Perkovic ügyében hozott ítélet.

A német bíróság továbbá bizonyítottnak találta, hogy a vádlottak aljas indokból törtek az NSZK-ban ellenzéki tevékenységet folytató áldozat – az INA olajvállalat korábbi igazgatója – életére. Mindezért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte őket.

Horvátország 2014-ben adta ki Mustacot és Perkovicot Németországnak. Kiadatásukat azonban hosszú vita előzte meg, Zágráb ellenállt, de Brüsszel és Berlin nyomására végül engedett. Kiadatásuk egyik feltétele ugyanakkor az volt, hogy a jogerős ítélet után a német bíróság a döntést elküldi a horvát illetékes bíróságnak, amely átülteti azt a horvát jogba, továbbá, hogy a kiszabott börtönbüntetést a vádlottak Horvátországban töltik le.

– MTI –
hirdetés