Helyi közélet

2015.10.03. 10:31

Eddig szelektáltuk, most majd egy kukába dobjuk - mi értelme ennek?

Nyíregyháza - Hamarosan minden családi és kisebb társasházba megérkeznek a szelektív kukák. Több kérdés is felmerült szerkesztőségünkön belül. Mi lehet abban a logika, hogy amit sokáig külön gyűjtöttünk, most egy kukába dobáljuk? Hiszen így a hulladékkezelő üzemben újra szét kell válogatni. Gazdaságos ez így?

Nyíregyháza - Hamarosan minden családi és kisebb társasházba megérkeznek a szelektív kukák. Több kérdés is felmerült szerkesztőségünkön belül. Mi lehet abban a logika, hogy amit sokáig külön gyűjtöttünk, most egy kukába dobáljuk? Hiszen így a hulladékkezelő üzemben újra szét kell válogatni. Gazdaságos ez így?

Évekig kék, illetve sárga színű zsákokat biztosított szelektív szemétgyűjtésre a szolgáltató, előbbit a papírhulladék, utóbbit pedig a csomagolási (fém-, műanyag-, italkarton-) hulladék tárolására. Ezeket különböző napokon vitte el a THG. Ezen a rendszeren a közelmúltban változtattak, mégpedig úgy, hogy egy zsákba, a jövőben pedig már egy kukába gyűjthetjük szelektíven a háztartásban keletkezett hulladékot.

Kérdések, válaszok

Ezzel összefüggésben több kérdés is felmerült szerkesztőségünkön belül. Mi lehet abban a logika, hogy amit sokáig külön gyűjtöttünk, most egy kukába dobáljuk? Hiszen így a hulladékkezelő üzemben újra szét kell válogatni. Gazdaságos ez így? A válaszokra a THG Szállási úti telephelyén igyekeztünk válaszokat kapni.

Hajdu Péter, a telep vezetője szerint gazdaságosabb a mostani rendszer, hiszen sosem beszélhettünk „tiszta” hulladékról, azaz a papír közé keveredett sok egyéb hulladék, például műanyag vagy újrahasznosításra nem alkalmas anyag. Akkor is kénytelenek voltak a lakossági szelektálásra utólag még „rádolgozni”.

A szakember szerint amikor külön időpontban jártak a kukáskocsik, akkor gyakran előfordult, hogy a kocsi térfogatának kihasználtsága nem volt százszázalékos, míg most, hogy a papírt és a műanyag csomagolási hulladékot egyszerre, ömlesztve viszik el, gyakorlatilag tele van a kukás­autó. Kevesebb gázolajat fogyasztanak, nem bocsájtanak ki annyi káros anyagot.

Bevonták a munkába

– Arról nem is beszélve, hogy a Szállási úti telepen 2010-ben helyeztünk üzembe egy válogatócsarnokot, amelyet fokozatosan vontunk be a hulladéktípusok szelektálásba – mondta Hajdu Péter, aki szerint akkor, amikor ez az csarnok még nem üzemelt, hajlongva válogatták szét a emberek a papírt, a sörösdobozt vagy a PET palackokat, azóta ez a munkafolyamat felgyorsult és gazdaságosabbá vált.

– Az nem lenne megoldás, ha a tíz különféle hulladéktípusra tíz különféle kukát biztosítanánk. Őszintén, ki lenne az, aki külön gyűjtené a konzervdobozt a nejlonszatyortól, a tusfürdős flakonokat a kólásdoboztól? Továbbmegyek. Egy panelház tizedik emeletén lakók vajon külön-külön szétválogatnák-e a hulladékot, és külön dobná be ezeket a kukába? Mi „csak” azt várjuk az emberektől, hogy a kommunális hulladéktól különítsék el a papír- és a csomagolási hulladékot, ezt tegyék bele a sárga színű kukákba, illetve helyezzék el a szelektív szigeteken elhelyezett konténerekbe. Mi ezután elvégezzük a szelektálás további lépéseit – mondta Hajdu Péter, aki szerint ez a megoldás környezetbarát és gazdaságos.

Elmondta, s a gyakorlatban is bemutatta nekünk: a telepre érkező szelektív hulladékot lerakják, azaz deponálják, majd egy szalagra helyezik, ahol a fent említett válogatómű és néhány szorgos kéz közreműködésével a különféle újrahasznosítható anyagok különböző fakkokba kerülnek. Ezeket bálázzák, s továbbértékesítik újrahasznosítók részére.

– Ezen a szemüvegen át nézve a hulladék egy része érték. Mi is vásárolunk ipari hulladékot, a lakossági hulladék újrahasznosítható szeletét pedig értékesítjük. A szelektív hulladékgyűjtés további előnye, hogy a lakossági hulladék nem a lerakóba kerül, melynek a fenntartása, a kiépítése szintén költséges – mutat Hajdu Péter a mellettünk tíz hektáron magasodó dombos területre.

Tények, adatok (2015)

Hulladékfrakció megnevezése/ mennyiség (kg)

– Vegyes papírhulladék: 1 854 020

– PET műanyag csomagolási hulladék (pl.: vizesflakon): 961 780

– PP+HDPE műanyag csomagolási hulladék (tusfürdős flakon): 134 900

– PE fólia műanyag csomagolási hulladék (nejlonszatyor): 358 340

– Alumínium fémcsomagolási hulladék (sörösdoboz): 17 100

– Italkarton kompozit csomagolási hulladék (tejesdoboz): 51 680

– Vas fémcsomagolási hulladék (konzervesdoboz): 25 080

– Hasznosításra alkalmatlan anyag (pl.: műanyag székláb): 397 100

Összesen: 3 800 000

(9 hónap alapján kalkulált adat)

Egy autó egyfélét visz

Hajdu Péter igyekezett egy másik tévhitet is eloszlatni. Szerinte nem igaz (mint ahogy azt egy kereskedelmi tévécsatorna híradója állította), hogy egy műszakban ugyanaz a kukásautó egyszerre kommunális hulladékot és szelektív hulladékot is begyűjt.

– Egy autó egy műszakban csak egyféle hulladéktípust visz. Az előfordulhat, hogy a nyolcórás műszak végén „profilt” vált, és a délutáni műszakban mást szállít, mint délelőtt, de ez szabályszerű – fogalmazott Hajdu Péter telephelyvezető.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában