Helyi közélet

2015.10.01. 16:26

Célkeresztben a fácán, a nyúl

Nyíregyháza - Tudatos tervezéssel döntik el az elejthető állatok számát a vadásztársaságok.

Nyíregyháza - Tudatos tervezéssel döntik el az elejthető állatok számát a vadásztársaságok.

Eldördült a képzeletbeli startpisztoly, mától lehet az apróvadfajokra vadászni. Az átlagember csak azt látja, hogy a vadászok lövöldözik a nyulakat, a fácánokat, s az fel sem vetődik benne, hogy mindez egy tudatosan megtervezett vadgazdálkodásnak a része.

Lehet a számokon változtatni

Plavecz János megyei fővadászt kértük arra, vezesse be olvasóinkat a vadászat, illetve a vadgazdálkodás rejtelmeibe.

– Egy-egy vadászszezon március 1-jétől február végéig tart. Az örvös galambra, a balkáni gerlére, a tőkés récére augusztus közepétől lehet vadászni, ez a sor egészül most ki októbertől a nyúllal és a fácánnal. A nagyvadak közül a gímszarvas vadászati tilalma szeptemberben szűnt meg, most októbertől csatlakozik hozzá a dámszarvas is. Vaddisznót egész évben lehet lőni, míg az őzbak vadászatára április 15-étől szeptember végéig volt lehetőség – sorolta a legfontosabb tudnivalókat a szakember. – A vadászatokat tudatos tervezés előzi meg, ugyanis valamennyi társaságnak kell készítenie rövid és hosszú távú tervet, amelyekben meghatározzák pontosan az elejthető vadak számát, s mindezt a vadászati hatóság jóváhagyja. Menet közben lehet a számokon változtatni növekvő és csökkenő irányba is, hiszen a szaporulat függ a környezettől, az időjárástól, azonban a változtatáshoz is engedélyt kell kérni a hatóságtól.

Az időjárás is közbeszólhat

Vajon napjainkban mennyire gazdag megyénk apróvadakban?

– Valamikor apróvadas megye voltunk, azonban elég gyorsan megfogyatkozott a számuk. Ebben szerepet játszott az erdős területek növekedése, ami együtt járt a gímszarvasok és a dámszarvasok számának növekedésével – vázolta fel a jelenlegi helyzetet a szakember. – Az apróvadak nagyon megérzik az időjárás változásait. Az idei aszály miatt például kevés a fácán, a nyúl stagnál, a tőkés réce is időjárásfüggő. Az egyértelműen kijelenthető, hogy csökken az apróvadak száma. Egykoron szinte minden vadásztársaság tenyésztett fácánt, de hogy elmaradtak a külföldi vadászok, már ráfizetéses volt a tenyésztésük.

– A megyénkben élő nagyvadállomány azonban továbbra is vonzza a külföldi vadászokat. Jönnek Ausztriából, Németországból, Ukrajnából, Szlovákiából, Dániából, Franciaországból, Spanyolországból, hiszen szép példányokat kaphatnak puskavégre.

KM-MML


Vigyázni a sokszínűségre

– A vadgazdálkodáshoz pénz kell, ezért fontos, hogy minél több külföldi vadász hódoljon megyénkben hobbijának. A vadgazdálkodásnak fontos célja, hogy a sokszínűségre vigyázni kell, meg kell őrizni az eddigi vadfajokat. Ezért is szünetelt a fogoly vadászata vagy harminc éven keresztül. Ott gazdálkodnak jól, ahol vannak vadak, de nincs vadkár a mezőgazdaságban. Természetesen mindehhez jól kell tudni azt, mennyi lehet a vadállomány. Ezt különféle módszerekkel lehet megállapítani: télen légi felderítésből, éjszakai reflektorozásból, lábnyomokból, hullatékokból, a mindenkori vadászterítékekből – tette hozzá Plavecz János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában