Hőség: sok víz, sok árnyék!

Végső Katalin kislányaival, Veronikával és Vandával. Katalin szerint a legjobb, ha a kánikulában egész nap pancsolunk
Végső Katalin kislányaival, Veronikával és Vandával. Katalin szerint a legjobb, ha a kánikulában egész nap pancsolunk - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A kánikulában figyeljünk gyermekeinkre, idős, beteg hozzátartozóinkra. Ügyeljünk az állatokra is!

Folytatódik a kánikula, ezen a héten is 30 fok felett tetőznek majd a csúcshőmérsékletek. Nagyon fontos, hogy az extrém melegben vigyázzunk magunkra, de idős hozzátartozóinkra és gyermekeinkre is. Lakatos Szilárdné, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa lapunknak elmondta, a forró napokon sokkal több riasztást kapnak keringési problémák miatt, mint egyébként. Felhívta a figyelmet: a hőség különösen az időseket, a kisgyermekeket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, valamint a krónikus betegségben szenvedőket veszélyezteti.

Azt tanácsolta, hogy aki teheti, a nagyobb fizikai erőfeszítést igénylő munkákat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse.

Sok vizet igyunk!

Nagyon fontos ilyenkor a megfelelő folyadékpótlás, de ne cukros üdítőitalt fogyasszunk, hanem ásványvizet vagy teát. Figyelni kell a gyermekek, az idősek és a betegek folyadékpótlásáról is.

A hőség idején könnyű, szellős ruhát viseljünk, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés az erős UV-sugárzás és a napszúrás veszélye miatt.
Ha elájul valaki a nagy melegben, őt árnyékos, hűvös helyen fektessük le, így az átmeneti vérkeringési zavara hamar rendeződhet.

Figyelniük kell az autósoknak is, mert a hőségben romlik a vezetők koncentráló képessége, ami balesetekhez vezethet. Sokszor elhangzik, hogy ne hagyjuk a kocsiban gyermekünket vagy a kutyusunkat, hiszen az álló gépjárműben a tűző napon 50-60 fokra is felszökhet a hőmérséklet, figyelmeztetett a kommunikációs munkatárs.

Vigyázzunk a kutyusunkra!

A nagy forróság az állatokat is megviseli. Az Orpheus Állatvédő Egyesület közleménye arra figyelmeztet, hogy ne hagyjuk a tűző napon, víz nélkül kikötve a kutyánkat, mert könnyen hőgutát kaphat, amibe bele is pusztulhat.

Mindig biztosítsunk számára árnyékos helyet, ahová el tud bújni! Az állatvédők azt tanácsolják, hogy ilyen nagy hőségben a hosszú sétáltatást inkább hajnalra vagy késő estére időzítsük, és óvjuk az állatokat a felhevült aszfalttól, ami égési sérüléseket okozhat a mancsukon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az év eddigi legmelegebb hete jön. Az országban egyre több helyen 35 fok közelében alakulnak a maximumok.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden megyében kijelölte azokat a légkondicionált helyiségeket, ahová bárki betérhet hűsölni. Ezek főleg bevásárlóközpontok és áruházak.

ÉM-HE


Illusztráció
Budapest - Országszerte továbbra is tartós hőségre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez kedden reggel eljuttatott veszélyjelzésük szerint Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van é...

Budapest - Az év eddigi legmelegebb hete jön - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán. Az írták: szerdától péntekig jó eséllyel meghaladja a hőmérséklet az év eddigi legmagasabb maximumát (36,6 Celsius-fok), amelyet július 29-én Budakalászon mértek. Az még...

Csokoládé, tojás és víz - Teszteltük a kánikulát
Miskolc - Fél óra alatt 45,3 fokig emelkedett a hőmérséklet a forró tetőn. Szerkesztőségünk tetején kipróbáltuk, hogy milyen hatást fejt ki az extrém meleg. Kísérleti alanyaink egy csokoládé, egy felütött tojás és egy pohár víz voltak. Csúfos véget ért történetük... Több mint egy hete tart a ká...
hirdetés