Hőségriadó tombol az utastérben

Hőségriadó tombol az utastérben
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – A kánikula növeli a stresszt, gyorsabban ver a szív, jobban izzadunk és hamarabb leszünk idegesek.

Nem kívánságműsor: kánikulában is közlekedni kell. Azonban nem mindegy, hogy miként. A rekkenő hőségben gyakrabban érezhetjük, hogy a szokottnál fáradtabbak vagyunk, csökken a reakcióidőnk, tompulnak a reflexek. Kétségkívül, még az egészséges szervezetet is nagyon megviseli a nagy meleg, a kimerültet meg különösen leterheli.

Veszélyes a huzat

A hőség növeli a stresszt, gyorsabban ver a szív, jobban izzadunk és hamarabb leszünk idegesek, agresszívek, ami növeli a balesetveszély kockázatát. Hosszabb út esetén lehetőleg hűtőtáskában vigyünk megfelelő mennyiségű folyadékot!

A kisgyerekeket, az állatokat soha nem szabad az autóban bezárva hagyni – még árnyékban sem! A felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek. Amennyiben a parkolás után az autó nagyon felmelegedett, érdemes várni az indulással. Szellőztetni kell ahhoz, hogy a hőség mielőbb távozzon. Vezetés közben a huzattal csínján bánjunk, mert egyrészt fokozza a stresszt, másrészt pedig fülgyulladást vagy megfázást is okozhat. Az évszak másik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely szintén próbára teszi a gépjárművezetőket.

A látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok nagy része nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul. Az autógumi futófelületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején azonnal csökkentsük a sebességet, vagy álljunk félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassuk az utunkat.

ÉKN

Szubjektív

Melyik az a közlekedési eszköz, amelyik a hőre lassul? A lovaskocsi. Idézve a kocsist: „Hőőőőőőőő!!!” Aki teheti, minél kevesebb időt töltsön a bakon vagy a kormánynál, nehogy megüsse a guta! Ha pedig elkerülhetetlen a vezető beosztás, igyon minél több vizet, hidratáljon, ne azzal hősködjön, hogy milyen sokat kibír a melegben. Az átvészeléshez fontos a józan ész és a hideg fej, akkor a kutyamelegben kutyabaja se lesz az embernek.

– Ladányi Tóth Lajos –
hirdetés