Hősiesen küzdenek a hőséggel

Elviselhetetlen – a szabadtéren végzett fizikai munka viseli meg legjobban a szervezetet
Elviselhetetlen – a szabadtéren végzett fizikai munka viseli meg legjobban a szervezetet - © Illusztráció: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Pihenőidővel, sok folyadékkal, a foglalkozások időpontjának módosításával védekeznek a kánikulában.

Mezőgazdaság, építőipar, egészségügy. Csupán három olyan terület a sok közül, ahol mindegy, hogy esik vagy hét ágra süt a nap, a munkát el kell végezni. Összeállításunkban azt kérdeztük, hogyan tudják a munkaadók védeni a dolgozóikat.

Add már, uram, az esőt!

– Amíg a strandolni készülő vakációzók rettegnek az esőtől, mi, tanyán dolgozó gazdák imádkozunk a csapadékért. Szomjazzák a földek, termések az égi áldást, s velük együtt mi is nehezen bírjuk a hőséget – mesélte Karasz Csaba. A mandabokori gazdálkodó elmondta: a kombájnokban van klíma, a traktor utasterében viszont, amellyel ő dolgozik, nincs, így a nyitott ajtón és ablakokon beáramló huzat az egyetlen, ami elviselhetővé teszi a mezőgazdasági haszongépben töltött hosszú órákat.

– Az ember legszívesebben elsírná magát a kalászosok, az összezsugorodott szemek láttán! A kukoricacsövek is a túlélésükért küzdenek. A szárazság miatt a vártál is rosszabb évünk lesz, örülünk, ha nullára kihozzuk a munkánk „gyümölcsét”. Ha tehetem, a déli órákban árnyékbe húzódom és pihenőt tartok, illetve sok vizet iszom. Így tesznek a családtagjaim is, akik jelenleg meggyszedéssel vannak elfoglalva. A felvásárlási árak persze külön megérnének egy misét… – legyintett lemondóan Karasz Csaba.

Nem könnyű a lánglovagoknak

A nagy melegben elsősorban a beavatkozói állomány, azaz a tűzoltók védelméről kell gondoskodnia a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak, hiszen nekik minden időben ugyanazt a bevetési ruházatot kell viselniük. – Több ivóvíz, gyakoribb váltás, pihenés – summázta a szervezeti eljárást Dóka Imre tű. hadnagy. A megyei szóvivő ugyanakkor azt is hozzátette, hogy bizonyos káreseményeknél a szolgálatparancsnok adhat részleges könnyítést a védőruházatból, természetesen csak olyan esetekben, amelyek nem veszélyeztetik a segítők testi épségét.

– A mögöttünk hagyott hétvégén több esetben is szabadtéri tüzek oltásához vonultak kollégáim, Demecsernél és Tiszakanyárnál például órákon keresztül dolgoztak, hiszen a tűz eloltása után utómunkálatok, vagy éppen vizsgálat várt még rájuk. Ilyen hőségben fokozott terhelésnek vannak kitéve. A harmadfokú hőségriasztás életbe lépésével a laktanyákban a szerelési foglalkozásokat az esti órákban tartjuk, napközben tantermi továbbképzésen vesznek részt az állomány tagjai – szólt a változásokról a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtósa.

Hűtenek, szellőztetnek

A kórházaknak hőségriadó idején kettős feladatuk van, mert a betegek és a munkatársak védelméről is gondoskodni kell. Az osztályokon, szakrendelőkben megfelelő mennyiségű hűtött ivóvíz áll a betegek rendelkezésére, s a kórtermekben árnyékolással, hajnali és éjszakai szellőztetéssel teszik elviselhetőbbé a hőséget. A megyei kórházak kommunikációs és PR-osztályának tájékoztatása szerint fokozottan figyelnek a kiszáradás jeleire és a betegek megfelelő folyadékpótlására. Az osztályokon többször mérik a testhőmérsékletet, gyakoribb a mosdatás, a krónikus betegségben szenvedőket fokozott figyelemmel kísérik.

A dolgozók védelme érdekében naponta 11 és 15 óra között a szabadtéri munkát szüneteltetik azokon a munkaterületeken, ahol ez lehetséges. A szabadtéren dolgozók óránként tíz perc pihenőt kapnak árnyékos helyen és félóránként ivóvizet, nap ellen védő sapka, szemüveg, fényvédő kenőcs is a rendelkezésükre áll.

A túlzott megterhelés elkerülése miatt, ha szükséges, a munkaidőt átszervezik, lehetőség van naponta a többszöri zuhanyzásra, az idősödő munkavállalókra pedig akár rövidített munkaidejű foglalkoztatással vigyáznak.

A munkafelügyeleti főosztály tanácsai munkavállalóknak

Elsősorban szabadtéren, tűző napon fizikai munkát végzők esetében fontos a nagy meleg káros hatásai elleni fokozott védekezés. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának közleménye részletezi a szükséges intézkedéseket.

– A munkáltatónak munkaszervezéssel kell biztosítania, hogy a munkaidő alatt rendszeresen legyen lehetőség a pihenőidőre, amit a dolgozók a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen tölthetnek el.

– A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben a folyadékveszteség pótlására 14–16 °C-ra hűtött ivóvíz minőségű vizet kell biztosítani.

– Előbbieken túlmenően a hőkimerülés, hőguta megelőzését egyéb eljárásokkal (a tarkót takaró fejvédő használata, munkavégzés könnyű, bő ruházatban, ahol azt a munka jellege megengedi, hideg vizes hűsítő mosdás stb.) kell segíteni.

– A hőségriadó szempontjából kritikusnak tekinthető időszakban (11–15 óra között) a balesetveszélyes és a magasban végzett munkáknál fokozott körültekintéssel kell eljárni, pl. az egyedüli munkavégzés szabályait a lehetőségekhez képest módosítani kell, és javasolt szem előtt tartani az életkori sajátosságokat, a szervezet alkalmazkodó- és tűrőképességet.

– A munkahelyi elsősegélynyújtó helyek kijelöléséről, az elsősegélynyújtás feltételeiről – különös tekintettel a hőségből adódó rosszullétekre –, valamint az ezekre vonatkozó tájékoztatásról gondoskodni kell. A munkavállalók fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés esetén a munkát hagyják abba, szükség esetén igényeljék az elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást.

KM








hirdetés