“Hosszú és fájdalmas felismerések vezettek odáig, hogy mára normális embernek érzem magam”

A meditáció segítheti önmagunk megismerését, a reális énkép kialakítását
A meditáció segítheti önmagunk megismerését, a reális énkép kialakítását - © Illusztráció: Sipeki Péter
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Döbbenetesek a számok: a világon több mint 450 millió ember szorong, 120 millióan depressziósak. A lelki problémákkal küzdők száma évről évre nő, s ez alól hazánk sem kivétel. Az egyre romló mentális állapot miatt fontos ráirányítani a figyelmet a lelki betegségekre: október 10-e a lelki egészség világnapja. De mi is az a mentális egészség? – fogalmazódik meg a kérdés.


– A WHO meghatározása alapján az egészség testi, lelki, szociális jóllét – mondta dr. Erdélyi Ágnes. A nagykállói Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórház orvosigazgatója szerint a lelki működés magában foglalja az egyén személyiségét, társas viselkedését, és azt a képességét, melynek segítségével képes észszerű válaszokat adni az őt érő külső és belső észlelésekre.
A Lelki Egészség Világnapjának célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc. Magyarországon a világnapot rendező szervezetek és szakemberek az ország lakosságának romló mentális állapota miatt tartják fontosnak ráirányítani a figyelmet a lelki betegségekre, amelyek súlyos egészségügyi, szociális és gazdasági problémát jelentenek.

– Nem egyforma stressztűrő képességgel születtünk, vannak érzékenyebb, sérülékenyebb emberek, mások ellenállóbbak – fogalmaz dr. Erdélyi Ágnes, a nagykállói Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórház orvosigazgatója.

– Ahhoz, hogy a jóllét elérhető és megtartható legyen, szükségesek a jól működő társas kapcsolatok (család, barátok stb.), mert emelik a lelki harmóniát. Szükség van a pozitív érzelmekre, optimizmusra, elégedettségre, intellektuális erényekre, azaz bölcsességre, kreativitásra, kíváncsiságra és tanulásra, továbbá társas erényekre, empátiára, megfelelő kommunikációra és szociális érzékenységre, mert segítik a lelki egyensúly fennmaradását.

Legyenek életcélok!

Sokan esnek abba a hibába, hogy túlzott elvárásokat fogalmaznak meg, a kudarcot pedig nehezen viselik. – A reális célok kitűzése, az önmegvalósításra törekvés feltétele, hogy ismerjük a bennünk rejlő lehetőségeket.

Aki tisztában van saját képességeivel, az adott helyzetben megfelelő döntéseket tud hozni, képes alkalmazkodni a környezet kihívásaihoz – magyarázza a főorvos, hogyan kerülhetjük el a sikertelenséget, amely akár mentális zavarhoz is vezethet, a lelki betegségek pedig különböző tünetekkel jelentkezhetnek.

– Szorongás, alvás- és hangulatzavarok, de előfordul, hogy testi tünetek jelzik, a szervezet egyensúlya megbomlott, pl. fejfájás, gyomorpanaszok, ízületi fájdalmak. Tartós stressz hatására pszichoszomatikus betegségek is kialakulhatnak: magas vérnyomás, gyomorfekély – sorolja a főorvos.

Kérjünk segítséget!

Miként edzhetjük a lelkünket, léphetünk túl a szorongásainkon?

– Az önismereten alapuló önelfogadás lehetővé teszi, hogy az egyén reálisan ítélje meg életének történéseit. Tanuljon hibáiból, fejlődjön, és a negatív eseményekből is levonja a megfelelő következményeket. Fontos, hogy legyenek életcélok, melyek a jövő felé mutatnak, de a jelen feladatait is meghatározzák és segítenek a múlt tapasztalatait felhasználni. Az önmegvalósítás fontos eleme a szociális közreműködés, hiszen akkor érzi az egyén, hogy köze van a közösséghez, értelme az életének – tanácsolja Erdélyi Ágnes, s hozzáteszi: ha egyedül nem megy, ne szégyelljünk szakember segítségét kérni!

„Csak az evésben találtam örömet”

– Már gyermekkoromban is az evésbe menekültem a problémák elől, a szüleim túlzott elvárásai miatt állandóan kudarcok értek, ami a túlsúlyom miatt a középiskolában csak fokozódott. Egyetlen örömöt az evésben, az édességek szabályos „falásában” találtam – mesélte lapunknak Éva, aki két évvel ezelőtt, a szülei halála után jutott el odáig, hogy szakembertől kérjen segítséget. – Szégyen vagy sem, pszichológushoz jártam – sóhajt Éva. – Hosszú és fájdalmas felismerések vezettek odáig, hogy mára normális embernek érzem magam. Elmúlt az evéskényszerem, megszűntek a testi panaszaim, lefogytam több mint 15 kilót. Néha még hajlamos vagyok a pesszimizmusra, de vannak módszerek, amelyek kihúznak a gödörből, olyan jó lett volna ezeket hamarabb megtanulni.

KM
hirdetés