Hosszú távú együttműködést tervez a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Táncművészeti Főiskola

Hosszú távú együttműködést tervez a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Táncművészeti Főiskola
Nyíregyháza – Öt év szünet után ismét indít vidéken táncpedagógus képzést a Magyar Táncművészeti Főiskola.

A képzésre vonatkozó együttműködési megállapodást 2016. július 20-án írták alá Budapesten a két felsőoktatási intézmény vezetői, melynek értelmében 2016 szeptemberétől Táncos és próbavezető alapképzési szak indul néptánc specializációval a szabolcsi megyeszékhelyen.

A 6 féléves alapképzés lehetővé teszi, hogy felsőfokú végzettséget és szakképzettséget szerezzenek a keleti országrészből és a határon túli területekről érkező néptáncosok, oktatók, társulatvezetők. Ezzel a lépéssel ismét lehetővé válik a fenti szak az MTF székhelyén (Budapesten) kívüli telephelyen (Nyíregyházán) indítása. Az MTF és a nemrég egyetemi rangra emelkedett Nyíregyházi Egyetem közötti jó viszony évtizedekre nyúlik vissza, így a kelet-magyarországi telephely befogadása az eddigi együttműködést erősítését is jelenti. Az alapképzési elindulása a nyíregyházi telephelyen különösen nagy jelentőségű a felvidéki, a kárpátaljai és az erdélyi néptáncegyüttesek számára, mivel ezeken a területeken nincs olyan felsőfokú végzettséget, táncpedagógus szakképzettséget nyújtó képzés, amely a szakmai továbbfejlődést szolgálná.

A Táncos és próbavezető – néptánc specializáció alapképzési szak szeptemberben minimálisan 15 fő és legfeljebb 25 fő jelentkezése esetén indul. A 6 féléves alapképzési szak állami ösztöndíjas és önköltséges képzési helyeket egyaránt kínál. Helyszíne a Nyíregyházi Egyetem, amely az oktatáshoz szükséges infrastruktúrát is biztosítja. A képzést végző oktatók zömét a Magyar Táncművészeti Főiskola adja, a Nyíregyházi Egyetem oktatóival és a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola szakmai tanáraival együtt.

– Nyíregyházi Egyetem –
hirdetés