„Hotelt” kaptak a pszichiátriai betegek Nagykállóban

Akt.:
„Hotelt” kaptak a pszichiátriai betegek Nagykállóban
„Hotelt” kaptak a pszichiátriai betegek Nagykállóban
Nagykálló – Rekreációs foglalkoztató, zeneterápiás terem, tornaterem, kerámiaműhely és étterem – élettel telt meg a nagykállói Sántha Kálmán Szakkórház új rehabilitációs központja.

A csaknem 600 millió forintos támogatással elkészült mintegy kétezer négyzetméteres, kétszintes épület hotelszárnyában húsz háromágyas kórterem mellett orvosi és adminisztrációs szoba, vizsgálóhelyiség, nővérpult, az úgynevezett kreatív szárnyban rekreációs foglalkoztató, zeneterápiás terem, tornaterem, kerámiaműhely és étterem kapott helyet – mutatta be a központot dr. Erdélyi Ágnes orvosigazgató.

Fejlődnek és aktívak

– A hatvan pszichiátriai beteg rehabilitációs ellátására van itt lehetőségünk. Nagyon sok olyan kiszolgálóhelyiség épült meg, amely a mozgásban, szociális készségek fejlesztésében, kreativitásban, különböző tevékenységek újraépítésében, gyakorlásában segíti a betegeket, hogy visszailleszkedhessenek a mindennapi életbe, itt újraépíthetik az életüket – említette az orvosigazgató. – A rehabilitáció útján fontos lépéseket tesznek előre a betegek. Fejlődnek és aktívak, megszokták, hogy a nap minden szakaszában van elfoglaltságuk, olyan ez, mintha dolgoznának. De ez is volt a cél, a központ úgy épült meg a két, „kreatív” és „hotel” szárnyával, hogy segítse a napirend és az időbeosztás kialakítását, s lehetőség nyíljon a különböző foglalkozásokra.

Bútorok és új kazán

– Magát az épületet már februárban átadták, ám a kivitelezés mellett fontos eleme volt a projektnek rehabilitációs bútorok beszerzése több mint 9 millió forint értékben – említette a hosszú folyamat állomásairól az orvosigazgató. – Lehetőség nyílt arra is, hogy a fűtéséhez és a meleg víz ellátásához szükséges korszerűbb és hatékonyabb, magasabb élettartamú kazánt szereljenek be, több mint 14 millió forint uniós támogatásból. Ez a fejlesztési program utolsó eleme volt.

KM
hirdetés