Houstonból Pekingbe futott

Houstonból Pekingbe futott
Houstonból Pekingbe futott

Nyíregyháza – Magyarországról elsőként kvalifikálta magát a jövő évi pekingi olimpia női maratoni mezőnyébe Rakonczai Beáta, a Nyíregyházi VSC atlétája.

A minap érkeztek haza a nagyszabású houstoni versenyről edzőjével, György Rollanddal, és tiszteletkörök futása helyett közvetlenül láttak hozzá a kedélyes élménybeszámolóhoz:

Közel tizenötezren vettek részt a 35. houstoni maratonon, vagyis hatalmas volt az érdeklődés a tökéletes futóidőben megrendezett versenyen – kezdte nagy lendülettel a régi-új olimpikon Rakonczai, aki Athénban hasonló távon debütált az ötkarikás játékokon.

Az elsődleges célom az volt, hogy dobogós helyen végezzek, és persze, szerettem volna a 2:37.00 perces olimpiai szintidőn belül futni. Két és fél év után indultam újra maratoni távon, és örök emléket szereztem az eredményemmel.

– Reggel hétkor szürkületben rajtoltam. Nehezítette a feladatomat, hogy 14 kilométertől egyedül futottam, ami sokat kivett belőlem, de végül minden szempontból sikeres lett a célbaérésem. Edzőm előzetesen feltérképezte az útirányt, rengeteget segített a navigálása. Verseny közben kétszer láttuk egymást, ez szintén plusz energiát mozgósított bennem. Az etióp versenyző pályacsúccsal lett első, én pedig úgy értem be másodikként, hogy megelőztem a tavalyi győztes orosz sportolót.  


A houstoni maratoni dobogósai:
1. Tune (etióp) 2:26.53
2. Rakonczai 2:30.14
3. Sultanova-Zsdanova (orosz) 2:39.06

Többek között a volt amerikai elnök, George Bush és a ZZ Top gitárosa, Billy Gibbons háza mellett is elfutottak a mammutmezőny tagjai.

Számomra úgyszintén hatalmas élmény volt a verseny. Bea már másfél évvel az olimpiai előtt teljesítette a szintet, ez a tény megnyugvással tölt el. Ugyanakkor egy újabb kihívás is, aminek meg kell felelni. A két hetes pihenő periódus után a félmaratoni és a tízezer méteres versenyek kerülnek előtérbe, és még idén fut újabb maratonit.            

Névjegy

Rakonczai Beáta

Születési idő, hely: 1977. június 25., Nyíregyháza

Egyesület: Nyíregyházi VSC

Edző: György Rolland

Legjobb maratoni időeredmény: 2003, Amszterdam – 2:29.54

Legjobb vb-helyezés: 2006, Debrecen, csapatban 6. hely

– Ladányi Tóth Lajos –További hírek a szon-sportoldal kategóriából

Sporthírek


hirdetés