Hová ballagjunk és milyen ajándékot vegyünk?

A szép és az értékes ékszer egy életre szóló ballagási ajándék
A szép és az értékes ékszer egy életre szóló ballagási ajándék - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Megnéztük, vajon változott-e tavaly óta a ballagási ajándékok trendje.

Újabban vannak olyan diákok – még ha kevesen is –, akik a ballagási ajándékaik egy részének az árát a fogyatékkal élő társaiknak adományozzák. Nagyon szép gesztus, de egyelőre aligha várható, hogy az ajándékozás kikopjon a ballagási ünnepségek ceremoniális szokásai közül. Éppen ezért az idén is szétnéztünk azokban a boltokban, ahol bizonyosan megfordulnak a szülők és hozzátartozók, ha ballagási ajándékot keresnek.

Pecsétgyűrű ballagásra

Klasszikus, örök és értékálló ballagásra az ékszer, bár az utóbbi években visszaesett a fiatalok körében az arany iránti érdeklődés, mert a 18 évesek inkább az ezüst ékszereket kedvelik – tudtuk meg Kocsis Sándortól, a Koronaékszer Kft. ügyvezetőjétől, aki hozzátette azt is:

– Egyre inkább hódít a fehérarany, ami a fiataloknak megadja az „ezüstös” színt, a szülők pedig örülnek, hiszen gyermekük a ballagásra mégis kap valami értékeset. A belvárosi ékszerüzlet tulajdonosa elmondta azt is: évtizedekkel ezelőtt főleg a nagymamák ajándékoztak a fiú unokájuknak pecsétgyűrűt a ballagás emlékére. Mára ez szinte teljesen eltűnt, helyette nyakláncot és medált választanak, s újra divatba jött a vörös vagy a rozéarany, amit szívesen kombinálnak sárga- és fehérarannyal a vásárlók.

– Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy elsősorban a tabletek és a laptopok iránt nőtt meg a kereslet – mondta el lapunknak Demeter Péter, a 3Mérnök – Terminál Kft. nyíregyházi üzletének az ügyvezetője.

Könyv vagy számítástechnika

– Az utóbbi néhány év jellegzetessége, hogy népszerűek lettek a használt notebook-ok is, mivel most már egészen jó áron megvehetők. Ezek általában biznisz kategóriájú eszközök, amelyeket korábban még csak kevesen tudtak megfizetni. Az MP3-as és 4-es lejátszók, a pendrive-ok divatja egy kissé leáldozott, bár a barátok és barátnők még most is szívesen ajándékoznak ilyesmit egymásnak. Az internet segítségével bárki ki tudja választani a legmegfelelőbb eszközt, a szülőket a fiatalok kiokosítják, de az idősebbek telefonos segítséget is kérhetnek a vásárláskor az ajándék várományosától. Ma már a legkisebb gép is többet tud, mint az 5-6 évvel ezelőttiek, úgyhogy nagyon nem lehet mellényúlni. A több USB-bemenet, a 3.0-ás csatlakozás, az alacsony fogyasztás szinte alapkövetelmény, s mivel az SSD-k ára is egyre lejjebb csúszik, a külső háttértárak mellett ez most nagyon népszerű – osztotta meg velünk a tapasztalatait a szakember.

A könyv tartós ajándék, még ma is sokan döntenek úgy, hogy a ballagókat meglepik egy szép vagy hasznos kötettel, esetleg könyvutalvánnyal.

– A történelmi és általános témájú albumok nagyon népszerűek, sokan keresik Nyáry Krisztián: Így szerettek ők című könyvét. Népszerű még a hazai szerzők között Gárdos Péter is. A Hajnali láz című regényéből tavaly film is készült – nagy iránta az érdeklődés – ismertette Szabó Szilvia, a belvárosi Libri könyvesbolt helyettes vezetője, aki elárulta azt is: közkedvelt a művészetek, a pszichológia témaköre, de sokan választanak kötetet a ballagó továbbtanulási terveihez igazodva is.

KM-MJ, CSA, BM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 27-i számában és a kelet.hu-n.








hirdetés