Nyíregyháza hírei

2013.03.13. 10:26

Jegyzet: Rigómezei füttyszó a szerbekre

Különleges köztársaságként kell kezelni Koszovót. A Balkán-félszigeten Montenegro, Albánia, Szerbia és Macedónia által ölelt országot a világ nemzetei csak részben ismerik el – ilyen Magyarország is. Összesen százharmincegy ország tiltakozott a függetlenségük öt évvel ezelőtti egyoldalú kikiáltása ellen - Ladányi Tóth Lajos jegyzete. 

Különleges köztársaságként kell kezelni Koszovót. A Balkán-félszigeten Montenegro, Albánia, Szerbia és Macedónia által ölelt országot a világ nemzetei csak részben ismerik el – ilyen Magyarország is. Összesen százharmincegy ország tiltakozott a függetlenségük öt évvel ezelőtti egyoldalú kikiáltása ellen - Ladányi Tóth Lajos jegyzete. A legharsányabban protestáló szerbek szerepe azért is hangsúlyozandó, mert kormányfőjük, Ivica Dacsics és elnökük, Tomiszlav Nikolics a minap Brüsszelbe érkeztek, hogy az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai biztosával találkozzanak. Ezt követően látogat Koszovóba Catherine Ashton, majd március 20-án a belga fővárosban az ő jelenlétében újfent tárgyalóasztalhoz ül Dacsics és Hashim Thaci koszovói kormányfő.

A szerbek nem hogy nem ismerik el a szomszédjuk önállóságát, egyenesen országuk bölcsőjének tekintik Koszovót. Az új törekvés szerint etnikai alapon osztanák fel Szerbia és Albánia között Hashim Thaci nemzetét. A feszültség tetten érhető. Az albánok Macedóniában is számottevőek, hiszen a lakosok több mint egyharmadát teszik ki. Országhatáron túli szerepük fajsúlyos a Balkán-félsziget azon részén. Per pillanat béke van, ámde a hordó puskaporos, így aztán idő kérdése, hogy mikor éleződnek ki a háborús viszonyra emlékeztető nemzeti és nemzetiségi ellentétek.

Muszáj közeledniük a szerbeknek és a koszovóiaknak a világ, de legfőképpen Brüsszel előtt, csakis ezáltal kerülhet Belgrád és Pristina is közel az unióhoz. A helyzet pikantériája, hogy az EU is megosztott a koszovói kérdésben: öt tagállam (Ciprus, Görögország, Románia, Spanyolország és Szlovákia) nem ismeri el az ország függetlenségét. Tart a szerepjáték, folytatódik a sakkjátszma, a kimenetele megjósolhatatlan.

Egyébiránt a Koszovó elnevezés Kosovo Polje vidék nevének rövidített változata, melynek jelentése „Rigómező” (a szerb kos magyarul feketerigónak felel meg), ami felidézi a magyar történelemhez is köthető két középkori csatát. Rigómezőn nem nézik jó szemmel manapság, ha madárnak nézik őket, azonban tudomásul kell venniük, hogy jövőjüket jelentősen befolyásolják a rendező szervek és a szervezkedő szerbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!