HRW: Tavaly 645 embert ölt meg a brazil rendőrség Rio de Janeiro államban

Rio de Janeiro – Tavaly 645 embert, az elmúlt évtizedben pedig több mint 8000 embert ölt meg a brazil rendőrség Rio de Janeiro államban, a jövő hónapban kezdődő nyári olimpiai játékoknak otthont adó brazil metropoliszban és környékén – olvasható a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő csoport csütörtökön közzétett beszámolójában.

“Rio de Janeiro állam korábban azt ígérte, hogy az olimpia előkészületeinek részeként javítja a közbiztonságot, de nem tett eleget a rendőrség által törvénytelenül elkövetett kivégzések visszaszorítására. Ez pedig a törvények hatékonyabb betartatásának legfőbb akadálya” – áll a jelentésben.

César Munoz, a 109 oldalas tanulmány szerzője és a HRW munkatársa az IBTimes UK című online lapnak úgy nyilatkozott, hogy a számok egyenesen sokkolóak, ugyanakkor akut problémáról van szó.

Rio de Janeiro városában tavaly minden ötödik emberölést a rendőrség tagjai követték el.

A riói rendőrségnek felfegyverzett bűnbandákkal kell szembenéznie a metropolisz területén, és csaknem az összes, a biztonsági erők által elkövetett emberölést önvédelemként regisztrálják. A HRW szerint ugyanakkor sok olyan gyilkosságot követnek el a rendőrök, amelyet később önvédelemre hivatkozva igazolnak.

Marfan Martins Vieira riói államügyész azt mondta, hogy a rendőrség által jelentett “lövöldözéseket” számos esetben csak “szimulálták” a tisztségviselők, hogy leplezzék a törvénytelen kivégzéseket.

Az olimpiai játékok résztvevőinek és szurkolóinak biztonságát 65 ezer rendőr és 20 ezer katona szavatolja majd, egy részük a faveláknak nevezett nyomornegyedekben felügyel a rendre.

Mindenesetre többen attól tartanak, hogy az ötkarikás játékok miatt tovább nő a bűncselekmények amúgy sem alacsony száma a csaknem 6,5 millió lakosú brazil nagyvárosban.

– MTI –
hirdetés