Hüllő érkezik a lakásunkba

Egy hüllő vásárlása előtt fontos tájékozódni a részletekről
Egy hüllő vásárlása előtt fontos tájékozódni a részletekről
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Alapos felkészülést igényel egy hüllő fogadása és hosszú távú tartása.


Nem a szokványos háziállatok közé tartoznak a hüllők, kevesen választanak maguknak hobbiállatként kaméleont, gyíkot vagy kígyókat. Ugyan minden állat tartása nagy felelősséggel jár, ez még inkább igaz a hüllőkre. Nem mindegy, hogy mit választunk, hol helyezzük el a lakásban és milyen stressz­nek tesszük ki az állatot és családtagjainkat is a jelenlétével.

Speciális igények

Nehéz feladat megfelelő körülményeket teremteni egy egzotikus állat számára; nem elég a táplálkozásra kiemelt figyelmet fordítanunk, de a hőmérsékletre és a meg­felelő páratartalomra is oda kell ­figyelnünk. Ezek olyan té­nyezők, amelyek helytelen beállítása esetén hüllőnk ­halálát is okozhatjuk. Amennyiben mégis mellettük ­tesszük le a voksunkat, kezdő lépésként szerezzünk be ­néhány szakkönyvet és készüljünk fel, hogy pénztárcánk a megfelelő kellékek beszerzése után jóval könnyebb lesz.

A lakóhely kialakításakor figyelembe kell vennünk a hüllő végleges méretét. Lehet, hogy egy fiatal kaméleon vagy teknős számára megfelelő a terrárium, azonban felnőttként szűk lehet számára a hely, ez pedig megbetegedéshez is vezethet. Kalkulálnunk kell a rejtekhelyekkel, a rendszeres tisztítással és fertőtlenítéssel is. Ha nagy méretű a fiatal állat számára a lakhelye, célszerű leválasztani egy kisebb térrészt, ahol felnőhet.

Különleges táplálékigényű hüllővel is találkozhatunk, ezért célszerű tájékozódni az állat táplálkozási szokásairól. A zöldségek és gyümölcsök beszerzésével nem lehet gond, azonban a rágcsálók és rovarok megvásárlása és tárolása komolyabb fejtörést okozhat.

Kiegészítő tanácsok

Az optimális hőmérséklet, világítás és páratartalom fenntartása elengedhetetlen, amit folyamatosan mérőműszerekkel kell ellenőriznünk. Egy hüllő esetén figyelnünk kell arra, hogy a terrárium egyik fele mindig legyen melegebb a másiknál. Az élőlények beszerzési helye is kritikus pont: bizonyos fajokat csak engedéllyel rendelkező tenyésztőtől lehet megvásárolni, de a származást igazoló papír is lényeges szempont.

GE
hirdetés