Hun kerék, hun talp

Hun kerék, hun talp
Talán nyugvópontra ér végre a nagy csinnadrattával átadott szakolyi bioerőmű kacifántos története, a napokban ugyanis egy francia világcég vásárolta fel az erőművet működtető társaságot. Tarnavölgyi Gergely írása.

A nyírségi üzem többéves kálváriája igazi nemzetközi sztori: a 2009-es beindulás felett a japánok bábáskodtak, majd évekig tartották markukat a külföldi tulajdonban lévő hitelező bankok, míg tavaly (ezek szerint ideiglenesen) egy osztrák cég injekciózott tőkét az agonizáló üzembe. Most meg színre léptek a franciák. Ugyan láttunk mi már (a szakolyi) karón varjút, bízunk a happy end-ben.

És egy kevésbé örömteli hír a közelmúltból: az USA-ban, egészen pontosan Richmondban székelő Universal Leaf Tobacco az eddig Nyíregyházán működő dohányfeldolgozási tevékenységét Assisi-be és Francolise-be szervezi ki, így az olasz meló előtérbe helyezésével kétszáz magyar munkás kereshet magának másik kenyéradót. A két fenti történet jól példázza a külföldi tőkével szembeni sebezhetőségünket. A globális világpiac tengerén hazánk a mindenkori szélirány függvényében vitorlázik. A passzátszelet már évtizedek óta nem mi fújjuk, csak viseljük a szeszélyes gazdasági mikroklíma hol pozitív, hol negatív következményeit.

Tarnavölgyi Gergely
hirdetés