Hungarikum a kánikulai hűsítő

Eljött hát, amire vártunk, tavaszias napokat nélkülözve, átmenet nélkül kánikulát kaptunk.

Pihegünk a forróságban és már magunk sem tudjuk igyunk-e vagy sem, mennyi folyadékot és mit engedjünk le a torkunkon a nyári napokon? Eleinknek volt a hűvös kút vize, a szülőknek a vezetékes no meg a bambi, most pedig csupán ásványvízből is több tucat fajta közül választhatunk.  S ugyancsak felmerül a kérdés, vegyük-e a visszaváltható jól ismert hungarikumnak számító szódát, vagy részesítsük előnyben az üveges vizeket.

A felmérések szerint hússzor annyi ásványvizet iszunk most, mint egy évtizede. De kétségtelen, hogy a kis vidéki vegyesboltok tulajdonosainak álla hamar felkopna, ha ásványvízárusításból szeretnének meggazdagodni. Vidéken még jön a szódás, csilingel, s fogy a hűsítő ital rendesen. A szóda tehát évtizedeken át jól bevált, most sincs miért elpártolnunk tőle.Nyíregyházán a Nádor utcán csaknem három évtizede működik szódaüzem. 

Ilosvai Béláné 1956-tól töltötte a palackokat, néhány éve a gyermekek viszik tovább a családi vállalkozást.

– Most már az üzleteknek értékesítjük a legtöbb szódát, de vannak, akik még ide jönnek az italért. S bár nemrégiben a teljes gépsort modernizáltuk az uniós előírásokhoz alkalmazkodva, korántsem akkora a kereslet mint régen. Megszűntek a nagy cégek, akik nyaranta naponta többször jöttek a 21 literes ballonok újratöltése miatt, hogy dolgozóikat védőitallal hűsítsék. Volt olyan kánikulai nap, amikor ezernél több palack is gazdára talált – mondta Ilosvainé.

A szikvízpalackozóban műanyag üvegekbe töltik a szódát, vannak levédett, saját palackjaik is, olyan, amit csak ők használnak. Az előállított ital minősége, pedig kiváló, hiszen a tisztiorvosi szolgálat szakemberei havonta ellenőrzik a szódát.

Buborékos csapivíz

Vizet iszunk buborékkal. Ez az állítás megállja a helyét a szódavizek esetében még akkor is, hogyha az ellenőrző szervet, a megyei ANTSZ-t kérdezzük. Laczkó András közegészségügyi felügyelő elmondta, hogy a szikvíz gyártó vállalkozók a törvényi szabályozásban meghatározott minőségű vizet kell hogy palackozzanak a szódás üvegbe. Az ivóvíz minőségű folyadékhoz adják a széndioxidot, mely kellemes hűstő lehet a meleg napokon.

A szakember elmondta: a töltésnél az a legfontosabb szempont, hogy összetételében megfeleljen a víz, az ivóvíz a jogszabályban rögzített ivóvíz minőségének. Ezt követően akár hálózati, akár fúrottkúti víz is lehet az alapanyag. A felügyelő arra is kitért, hogy nem kell senkinek aggódnia azért, hogy már más által használt palackban kapják a szódavizet – tért ki Laczkó András a részletekre, ugyanis meghatározott vegyszerekkel kell tisztítaniuk a flakonokat. Ezt sem lehet elbagatellizálni, hiszen legalább havonta van ellenőrzés a szikvízgyártó üzemekben, mely kiterjed a higiéniai előírásokra és a vízminőségre is. 

– Pók Viktória, Sipos Marianna –
hirdetés