Hurrikánok – Az Irma már Florida északi vidékein és Georgiában pusztít, délen pedig újabb áradásokat okoz

Akt.:
Hurrikánok – Az Irma már Florida északi vidékein és Georgiában pusztít, délen pedig újabb áradásokat okoz
© Fotó: CNBC.com
Washington – A trópusi viharrá szelídült Irma hurrikán hétfőn már Florida északi vidékein és Georgia államban pusztított, miközben Dél-Floridában újabb áradásokat okozott.

Miami 72 százaléka áram nélkül maradt, egész Floridában több mint hatmillió lakásban szűnt meg az áramszolgáltatás. A Miami Beachre vezető utakat a rendőrség lezárta. Az állam déli és középső vidékein a városokban és kisebb településeken is mindenütt változatlanul hömpölyög a víz, az utak víz alatt vannak, az áradat fákat, törmelékeket, házdarabokat, bútorokat sodort magával. A városban ugyanakkor már megkezdődtek a mentési munkálatok.

Özönvízszerű esőzéssel pusztított az Irma Orlandótól északra, illetve északkeletre. Gainesville, Jacksonville vízben állt, sok helyütt derékig ért az utcákon a víz. A Fort Lauderdale és Jacksonville között, keleti partvidéken 10-11 méteres hullámokat vetett a vihar, s bár Irma hétfőn már “csak” trópusi viharrá mérséklődött, a szakemberek változatlanul veszélyesnek ítélték.

Közben Florida nyugati partvidékén, Naples környékén jelentősen megjavult az időjárás, és sok településen elállt az eső. A Mexikói-öböl menti partszakasz jó részét elmosta a hurrikán. Rick Scott, floridai kormányzó bejelentette: hétfőn délután az állam legdélibb részén fekvő Keys-szigetcsoportra utazik. Egyes szigetek, így például Key Largo vagy Islamorada, az amerikai televíziók tudósításai szerint romokban hever, egyetlen ház sem maradt épen.

Donald Trump hétfőn is hangsúlyozta, hogy a szövetségi kormány minden segítséget megad a vihar áldozatainak. Az elnök úgy vélekedett, hogy amikor az amerikaiak szükséget szenvednek, akkor képesek az összefogásra

– MTI –


Nyíregyháza - Az Irma hurrikán erőssége már csökkent, de az utcára még mindig veszélyes kilépni. Egy Floridában élő magyar, Hegyi Katalin mesélt arról, a lakosok hogyan készülnek fel az ilyen viharokra. Elmondta, még a hurrikánszezon beköszönte előtt prospektusokat kapnak, amin többek között menekül...
hirdetés