Hűsölni, pihenni és inni!

Hűsölni, pihenni és inni!
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – A szív-és érrendszeri betegeket megviseli a nagy meleg.

Az elmúlt néhány napban a napi középhőmérséklet meghaladta a 27 Celsius-fokot, vasárnaptól hőségriasztás van érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a hét közepéig biztosan marad a kánikula. A „vörös- kód” idején elrendelt intézkedésekkel védik a lakosságot: klimatizált helyeken óvhatják meg magukat a rekkenő meleg káros hatásaitól, és vizet osztanak a forgalmasabb helyeken.

A nagy meleg megvisel mindenkit, de az idősek számára még inkább veszélyes a hőség, mert nem működik teljesen tökéletesen szervezetük hőszabályzó mechanizmusa. Az idősek kevesebbet izzadnak, nem érzékelik pontosan a környezeti hőmérsékletet, vagy pontosabban fogalmazva: nem úgy, mint fiatalabb korban. Ha nem érzik a szomjúságot, és elfelejtenek inni, testük könnyebben túlmelegedhet, ami veszélyes, kiszáradáshoz vezethet. S mindezt tovább rontják az idősebb korra jellemző betegségek, mint a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri problémák, veseműködési zavarok, cukorbetegség.

A meleg megterheli a szívet

– A hőség az egészséges ember szervezetét is megterheli, ilyenkor fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek vagyunk, mint máskor – mondta el dr. Kiss Csaba háziorvos. – A napközbeni hőségben megerőltető fizikai aktivitást ne végezzenek, főként az idősebbek, krónikus betegségekben szenvedők – hívta fel a figyelmet a doktor, ugyanis a szív- és érrendszeri betegeknél, a magas vérnyomással küzdőknél, sokkal nagyobb a kockázata egy hirtelen bekövetkező rosszullétnek. A fizikai munkát a kora reggeli, vagy késő esti órákra érdemes időzíteni.

A kánikulában még az olyan egyszerű hétköznapi tevékenységek is rendkívül megerőltetőek lehetnek számukra, mint a bevásárlás, a gyógyszerek kiváltása, ezért az idős­korúak ezekhez is kérjenek segítséget – sorolta tovább a háziorvos.

– Csak megerősíteni tudom mindazt, amit ilyenkor hangsúlyozni szoktak: nehéz ételek helyett napi négyszeri-ötszöri étkezést, könnyű, alacsony zsírtartalmú ételeket, zöldségeket, lédús gyümölcsöt és legalább 3-4 liter folyadékot ajánlok – mondta dr. Kiss Csaba, s hozzáfűzte, hogy folyadéknak a legjobb a tiszta víz.

Kisebb adag szükséges

Az izzadás miatt viszont a sót is pótolni kell, ezért nyugodtan igyanak ásványvizeket, teát, a változatos folyadékbevitel előírt.

– Az idősebbek többsége vérnyomáscsökkentőt szed, érdemes lehet a terápiát átbeszélni a kezelőorvossal, a jelenlegi tartós hőséghullám idején a szokásos adag nagyobb mértékben csökkentheti a vérnyomást, kevesebb is elég.

– Azok, akik vérnyomásproblémákkal küzdenek, rutinosan, otthon is ellenőrzik a vérnyomásértékeket, ezekben a napokban a megszokottól többször, naponta 3-4 alkalommal meg kell mérni a vérnyomást! – javasolta a doktor.

– Általános jó tanács, hogy próbálják meg a szoba belső hőmérsékletét legfeljebb 27 fok körül tartani, hasznos a légkondicionáló használata, de a készülék ne fújjon túl hideg levegőt, és szakaszosan használjuk! A homlokra, tarkóra helyezett nedves törülköző segít, a szellős, természetes alapanyagú ruhák segítik a hőleadást.

KM
hirdetés