Húsvét – Bogárdi Szabó István: ma is a feltámadott Krisztus gyűjt össze bennünket

Húsvét - Húsvétvasárnapi református istentisztelet Budapesten
Húsvét - Húsvétvasárnapi református istentisztelet Budapesten - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest – Ma is a feltámadott Krisztus gyűjt össze bennünket, úgy, mint egykor a tanítványait – mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap a fővárosi budahegyvidéki református templomban.

Bogárdi Szabó István húsvétvasárnapi igehirdetésében húsvét történetét felelevenítve szólt arról, hogy Jézus feltámadására a tanítványok első válasza az elzárkózás volt, nem hittek, de Jézus “csodálatos szeretettel vezeti őket bizonyosságra”.

Ez döntő pillanat volt; “kilépni a strukturált reménytelenségből az Isten által megnyitott jövendőbe. (…) Megérezni, hogy Jézus feltámadása érvényessé tette a kereszten hozott áldozatát, és Isten szent engeszteléssel öleli magához az embert” – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István.

A mai kor keresztényeiről azt mondta: könnyű őket szétszórni, nem kapnak védelmet, ma ők a csüggesztő leszólások, a cinizmus, az üldözés és a terror céltáblái.

“A hatalmasok pedig (…) széttárják kezüket, a vállukat vonogatják, tehetetlennek mondják magukat, mossák kezeiket, mint Pilátus, máskor (…) meg a kezüket dörzsölik” – fogalmazott Bogárdi Szabó István.
Könnyű tehát szétszéledni, és a mai keresztények éppen olyanok, mint egykor a tanítványok, akik először nem hittek – mondta a püspök.

Bogárdi Szabó István kiemelte: a mai Krisztus-követők között is voltak hitetlenek, csoda elől menekülők, de Krisztus hatalma által bennük is megkezdődött egy másik élet.

Hinni annak a tudomásulvételét jelenti, hogy Istené a végső szó, és ez csodálatos, mert Isten igazmondó, vagyis az irgalom győzedelmeskedik – mondta a püspök, hozzátéve: “a gyűlölet, a bűn, a halál, az elveszés ideje mind-mind meg van számlálva”.

A húsvétvasárnapi istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.

– MTI –
hirdetés