Vaja

2020.09.04. 11:18

Polgármestert választ Vaja lakossága

Öt jelöltre voksolhatnak három szavazókörben vasárnap a város szavazópolgárai.

Tóth Zita, Tisza Tibor, Tisza Sándor Rajmund, Balogh Gyula, Tisza Andrásné

Időközi választáson a város új polgármesteréről dönt Vaja lakossága szeptember 6-án, vasárnap. Az időközi választásra azért van szükség, mert a város korábbi vezetője, Tisza Sándor tavasszal elhunyt.

Mint Tisza Erika, Vaja jegyzője elmondta, a szavazólapon öt polgármesterjelölt nevével találkozhatnak majd a választópolgárok. A független színekben induló jelöltek a sorsolásnak köszönhetően a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon: Tóth Zita, Tisza Tibor, Tisza Sándor Rajmund, Balogh Gyula, Tisza Andrásné. A városban három szavazókörbe várják majd a közel 2700 szavazópolgárt, akik reggel 6 órától 19 óráig adhatják le szavazatukat.

A koronavírus-járvány veszélye miatt kötelező mindenkinek a maszk viselése. Mozgóurnát vasárnap 12 óráig lehet igényelni. Most sem lesz kampánycsend, de mégis van egy-két jogszabály, amit be kell tartani: a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében nem lehet kampánytevékenységet folytatni közterületen, valamint a választás napján nem lehet választási nagygyűlést tartani

KM


Tóth Zita (független):

– Jól ismerem a város lakóinak gondjait, problémáit, hiszen három – óvodáskorú, középiskolás és egyetemista – gyermeket nevelek, a szüleim példájából pedig tudom, hogy a szépkorúak milyen sok figyelmet igényelnek a fiatalabbaktól. Az önkormányzat anyagi helyzetét jelenleg nem ismerem, ezért nem ígérgethetek felelőtlenül. Lao-ce gondolatát vallom: „Nemcsak azért vagyunk felelősek, amit teszünk, hanem azért is, amit nem teszünk meg.”

Tóth Zita

– Kész vagyok a próbatételre, ha kell, minden téren képes vagyok a helytállásra: közgazdasági szakközépiskolát végeztem, voltam nemzetközi gépkocsivezető hat évig és kereskedő is tíz esztendeig.

– Fontos lenne egy teljesen új orvosi rendelő felépítése, ami magában foglalná a hiányzó gyermekorvosi ellátást is. Fontosnak tartom az óvodáskorú gyermekek rendszeres sportolási lehetőségeinek megteremtését.

– Lényegesnek tartom a fiatalok zenei képzésének támogatását. A közétkeztetésben meg kell valósítani az ételallergia és ételintolerancia jelenségével küzdők élelmezését, ami egyébként 2014-től már kötelező előírás az intézmények számára. Fontos továbbá Vaja útjainak helyreállítása, a város turisztikájának fellendítése egyedi fesztiválkép kialakításával.

Tisza Tibor (független):

– Vajai lakos vagyok, a végzettségemet tekintve mezőgazdasági mérnök. Jelenleg a Vay Ádám Mezőgazdasági Szakképző Iskolában műszaki vezetőként dolgozom. Ezt megelőzően 12 évig egy állattenyésztéssel foglalkozó cégnél, a Baromfi-Coop Kft.-nél telepvezető voltam. Munkahelyem mellett több évtizede mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozom.

Tisza Tibor

– A településemen, ahol születésem óta élek, kilenc évig képviselő-testületi tag voltam. Az elmúlt időszakban több vajai lakos megkeresett, hogy támogatnának, ha indulnék az időközi polgármester-választáson. Ismerve az itt élő emberek gondjait, problémáit, úgy gondolom, hogy támogatásukkal közösen hatékonyan tudnánk együtt dolgozni a település érdekében. Fontos célkitűzésem, hogy a „változás a jövő” szlogen jegyében a városi jelleg Vaja egész területére, a külterületekre is vonatkozzon, ne csak a belvárosra. Fontos a kapcsolattartás az intézményekkel, a kisebb-nagyobb vállalkozásokat bevonnám a település vérkeringésébe. Szorosabb kapcsolat kell a roma kisebbségi önkormányzattal, roma közösségi ház is kellene. A megfelelő végzettséggel rendelkező roma fiatalokat foglalkoztatni kellene az intézményekben.

Tisza Sándor Rajmund (független):

– Jelenleg önkormányzati képviselő és Vaja alpolgármestere vagyok, s 27 éves. A munkámban mindig arra törekedtem, hogy a város és a polgárok érdekeit szem előtt tartva megfelelő döntéseket hozzak.

Tisza Sándor Rajmund

Az évek során megszerzett szakmai tapasztalat, az önkormányzati munka megismerése, a polgárokkal meglévő szoros kapcsolat és a városhoz fűződő mély ragaszkodás vezérelt arra, hogy elinduljak a választáson. Úgy érzem, hogy a városfejlesztésben és a sportéletben elért eredményekkel bizonyítottam, hogy szívügyemnek tekintem Vaját. – A kivívott értékeket megőrizve kell tovább dolgozni, viszont új utakat kell keresni, és meghatározni a prioritásokat. Megválasztásom esetén biztosítani szeretném Vaja kiegyensúlyozott közegét, ezért is tekintem elsődlegesnek a kölcsönös tiszteletet és a párbeszéd erejét.

– A terveimmel garantálni szeretném közösségünk haladását: fontos a Magyar Falu Program adta pályázati lehetőségek kiaknázása, az egészségügy fejlesztése, az iparterület bővítése, munkahelyek teremtése, a fiatalok helyben tartása, a szociálisan rászorulók helyzetének javítása, belterületi utak és a közvilágítás fejlesztése, a turisztikai vonzerők megóvása, népszerűsítése.

Balogh Gyula (független):

– Vaján 1962 óta élek és dolgozom, jól ismerem tehát a város mindennapi életét, problémáit. A pénzügyi stabilitás, a lakosság és a vállalkozók érdekében először át kell világítani a város és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságok pénzügyi helyzetét. Egy alapítványt kívánok létrehozni az elesettek, az idősek és a ténylegesen rászorulók javára. Célom Vaja és Rákóczitanya úthálózatának a felújítása, s létre kívánok hozni egy pályázati figyelőrendszert.

Balogh Gyula

– A szociális biztonság, a társadalmi felzárkóztatás érdekében felülvizsgálnám a szociálisan rászorulók körét, hogy hiányt senki ne szenvedjen. Az egészségügyi ellátás számára méltó munkakörülményeket biztosítanék. Fontos lenne Rákóczitanya infrastrukturális fejlesztése. A közmunkaprogramot ténylegesen értékteremtővé tenném.

– A kulturális és közösségi élet fejlődése érdekében az ifjúság bevonásával tartalmas és szórakoztató közösségi foglalkozásokat szorgalmaznék (filmklubok, e-sport-­játékok, továbbképzések, nyelvoktatás), valamint létrehoznék az ifjak érdekében egy önkormányzati ösztöndíjat és mentorprogramot. Erősíteni kell a hitközségeket is. A helybeliek jól tudják, hogy egyszer már bizonyítottam polgármesterként.

Tisza Andrásné (született Horváth Beáta, független):

– Tősgyökeres vajai lakos vagyok. Három felnőtt gyerek édesanyja, két unoka boldog nagymamája vagyok. A gimnáziumi tanulmányaimat a nyíregyházi Kölcsey Ferenc-gimnáziumban végeztem. Időközben több szakmát szereztem, köztük biogyümölcs-termesztő végzettséget.

Tisza Andrásné

– A család és a munka mellett középfokú nyelvvizsgát szereztem. Több évtizedes vállalkozói múlttal ­rendelkezem. Zöldség-gyümölcs felvásárlással foglalkozom. Ezenkívül családtagjaimmal mezőgazdasági termeléssel foglalkozunk, főleg kertészeti kultúrák termelésével.

– Öt évvel ezelőtt felépítettem Vaján egy családok átmeneti otthonát, mely a mai napig nagyon sok hátrányos helyzetű családnak nyújt biztonságos lakhatást. Eddig is nagyon sok embernek biztosítottunk munkát, megélhetést.

– A polgármesterré választásom esetén is az egyik fő célom lesz az új munkahelyek teremtése és a közmunka keretében foglalkoztatottak számának csökkentése. Szeretném elérni azt is, hogy Vaja városa még határozottabban elinduljon a fejlődés útján, és az itt élő emberek egy nagy, igazi közösséggé kovácsolódjanak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában