Húsz családnak lesz megélhetése

Húsz családnak lesz megélhetése

Erdőbénye

A Tokaj-hegyaljai településen kilencedik alkalommal tartották meg a tradíciókkal rendelkező, magát országossá kinőtt eseményt. A megnyitó ünnepségen Gyárfás Ildikó a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke, Bajnok Imréné települési polgármester és Hajdéné Szabó Judit jegyző köszöntötte a megjelenteket. Gyárfás Ildikó megjegyezte beszédében, a településen élő kádárok nem csak a megye, de az ország büszkeségeivé is váltak, lévén a szakmát a közelmúltban bemutathatták a Szentendrei Skanzenben egy ott felépített, eredeti erdőbényei állapotokat tükröző házban. – Bizonyára tudják, hogy most felépített kilenc ház közül hét megyei illetőségű, bízom abban, hogy az a beruházás nagyban járul hozzá megyénk idegenforgalmának fellendüléséhez – fogalmazott a közgyűlés elnöke. Az összképében megváltozott rendezvényen – az ősi kádárszakma mellett – kiállították Erdőbénye más irányú szakmáinak egykor használt szerszámait, kézműves termékeit is.

Figyelni kell mindenre

Az ünnepi megnyitó után felavatták azt a közel egymilliárd forintos beruházást, ami egyelőre tizenkét hordókészítőnek biztosít állást. Mint azt a helyszínen megtudtuk, nem kizárt, hogy húsz főre emelik a szakmunkások számát a közeljövőben, mindezt az indokolja, hogy Európa szerte megnőtt a hordók iránti kereslet az új telepítéseknek köszönhetően. – Tekintve a történelmi múltat, az tette naggyá Erdőbényét és a kistérséget, hogy itt alakult ki a szőlészt-borászat, valamint a hordókészítés logisztikai központja – mondta érdeklődésünkre Felsmann Balázs a frissen avatott kádárüzem tulajdonosa. – A településnek komoly kitörési iránya, hogy nem a borászatra, hanem az erre épülő kézműves tevékenységre súlyozza jövőjét. Ezzel a gondolatisággal vágtunk bele a beruházásba, messzemenő meggyőződésem, hogy nem döntöttünk rosszul, jó irányba tereljük a település, valamint a pátria jövőképét. Szeretnénk visszahozni a tradíciókat Tokaj-hegyaljára a bortároló edények típusában is, értem ezalatt a gönci –és szerednyei hordókat. Az elmúlt évtizedben megfigyelhető volt, hogy az itteni kádároknál nem volt kapacitáspotenciál, ezért a borászok egy része más térségekből vásárolt, ami magával hozta a formák változását. Ez persze nem elítélhető, de a Világörökséggé nyilvánított területen ilyen apróságokra is figyelni kell – húzta alá Felsmann Balázs.

Konkurencia

Az új kádárüzem tulajdonosa azon kérdésre válaszolva, hogy az üzem nem jelent-e konkurenciát a jelenleg kádárszakmából élő családok számára, a következőket mondta. – Ebben az esetben nem lehet erről beszélni, hiszen sokkal kevesebben vagyunk, mint amennyiünkre a világ felvevő piacának szüksége lenne. Egy dolgot nem szabad elfelejteni. A tölgyfa és a tölgyfahordó nem lokális termék, itt a világ teljes borpiacát kell figyelembe venni. Nagyon kevés hely van Európában, ahol olyan minőségű, és mennyiségű tölgyfa áll rendelkezésre, mint itt. A zempléni a legjobb három közé tartozik. Alapanyag van, szakmai háttér van, nincs mitől tartani.

SFL
hirdetés