Húsz éve megbénult a megye – várjuk a fotókat, történeteket

Akt.:
Autók a Tiszavasvári úton
Autók a Tiszavasvári úton - © Fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Aki átélte, biztosan nem felejti el 1999. február 10-ét: azon a húsz évvel ezelőtti szerdán annyi hó esett, hogy szinte megbénult a megye.


A Nyírségben 25-30, a szatmári és beregi részen 30-35 centiméter hó esett rövid idő alatt. Húsz út vált járhatatlanná, huszonkét települést zárt el a hó a külvilágtól. A honvédség helikopterekről dobta le a kenyeret és a gyógyszert az érintett falvakban, akadozott a vérellátás, a megye egy részén leállt a busz- és vonatközlekedés, sok iskolában szünetet rendeltek el, még a temetéseket is el kellett halasztani. Mivel a mentők nem jutottak el az elzárt településekre, több súlyos beteget helikopterrel szállítottak kórházba, nyolcan pedig megfagytak a hatalmas hóban, az élet pedig csak egy hét után tért vissza a rendes kerékvágásba.

A Kelet-Magyarországban kiemelten foglalkozunk a húsz évvel ezelőtti eseményekkel és ebben számítunk olvasóink segítségére is: azt kérjük, hogy akinek van fotója az akkori rendkívüli helyzetről, küldje el a kelet@kelet.hu e-mail-címre, de a szöveges visszaemlékezéseket is várjuk.

Címkék: , ,hirdetés