Húsz éve menedéket nyújt az otthon

A védőotthon fiataljai énekszámmal kedveskedtek az ünnepség vendégeinek
A védőotthon fiataljai énekszámmal kedveskedtek az ünnepség vendégeinek - © Fotó: M. Magyar László
Nyíregyháza – A napokban ünnepelte megalapításának huszadik évfordulóját a Szent József Védőotthon.

A megalakulásának huszadik évfordulóját a közelmúltban ünnepelte a nyíregyházi Szent József Védőotthon.

Gondoskodniuk kell róluk

Az elmúlt két évtizedet ünnepi beszédében Eisert Lászlóné, a Patrónus Egyesület elnöke idézte fel azon a kis ünnepségen, amelyet a Nyíregyházi Egyetem éttermében rendeztek meg. Mint elmondta, a hátrányos helyzetű fiatalok, a tanulásban akadályozott és értelmileg sérült fiatalok jövője már akkor foglalkoztatta a szülőket, amikor még a gyermekek a Bárczi Gusztáv Általános Iskola tanulói voltak. Látva a város napközi otthonos ellátása szűkös helyzetét, megfogalmazódott a felnőttekben, hogy a fiatalok sorsáról nekik kell gondoskodniuk.

A terveik megvalósulásához támogatást kaptak az 1995-ben megalakult Patrónus Egyesülettől, amely a céljai között felvállalta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fiataljainak és családjainak testi, lelki és szociális segítését. A szülők csatlakoztak a Patrónus Egyesülethez, amely végül kapott egy épületet a római katolikus egyháztól a Közép utcában a sajátos nevelési igényű fiatalok napközi otthonos ellátására. A 20 férőhelyes Szent József Védőotthont 1997. augusztus 1-jén szentelte fel dr. Váradi József plébános, aki egyben a névadó is volt.

Jelentős esemény volt, amikor a Start Rehabilitációs Vállalat munkát biztosított a fiatalok számára 2005. június 30-áig. Az épület felújítására 2000-ben a nyíregyházi önkormányzattól 1 millió forintot kaptak. A Szent József Védőotthon fenntartására 2003-ban megalakult az Együtt Veled Alapítvány, amelynek az elnöke Eisert Lászlóné lett.
Az állami normatíva mellett pályázatokat írtak, valamint nagy segítséget jelentett számukra az adók egy százaléka is.

KM
hirdetés