Ég a ház, de nem dőlnek neki a kerítésnek

By Ladányi Tóth Lajos
Akt.:
Ég a ház, de nem dőlnek neki a kerítésnek
© Galló Istvánné: "A jelenlegi helyzetre próbáltunk reagálni."
Nyíregyháza – Az Országos Iroda szakértőinek bevonásával tartott alapszervezeti titkári értekezletet a Pedagógusok Szakszervezete hétfőn Nyíregyházán, melyen részt vett Galló Istvánné, a PSZ elnöke is. Egyebek között szó volt az intézmények állami fenntartásba való átadás-átvételéről, tájékoztatás hangzott el a költségvetési törvényről, a közszférában dolgozók nyugdíjazásáról, valamint az idei adótörvények változásairól. Az értekezletet követően exkluzív összegzést adott a kialakult helyzetről a Kelet-Magyarország számára a szakszervezet vezetője.

– Relatív, hogy esetünkben mi számít sikernek, ezért csak puszta tényként említem meg a három pedagógus szervezet és a szaktárca között létrejött megállapodást. Ezt lehet bírálni, negatív előjellel illetni, én viszont amondó vagyok: igenis meg kellett lépnünk, mellyel a jelenlegi helyzetre próbáltunk reagálni. Öntudatosan felállhattunk volna a tárgyalóasztaltól, a kerítésnek hátradőlve nézhettük volna, miként ég porrá a ház, mi azonban úgy gondoltuk, a lángolás közben mentjük a menthetőt – adott képet a bennük munkálkodó tűzről Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

–  A megállapodás előzménye, hogy 2010 óta nem volt érdemi párbeszéd a PDSZ és az oktatási államtitkárság között. Írásbeli véleményalkotással, akciók szervezésével, parlamenti vitanappal éreztettük, hogy elégedetlenek vagyunk. Megalakult a sztrájkbizottság, eközben dilemmát okozott, hogy éljünk-e a felkínált lehetőséggel? A PSZ-nek könnyű bátor harcosnak lenni úgy, hogy a tényleges harcot mi folytatjuk. Tudjuk, hogy ez nem tökéletes megállapodás, azonban tény: országos viszonylatban közel 20 ezer pedagógus állását sikerült megmenteni ezáltal. 

Január 24-i keltezéssel a Pedagógusok Szakszervezete 10 oldalas levéllel fordult dr. Szabó Mátéhoz, az alapvető jogok biztosához.

– A kényszernyugdíjazással nem értünk egyet, ezért az ombudsmanon keresztül jelezzük az Alkotmánybíróságnak, hogy alkotmányellenesnek tartjuk. A szakszervezet munkája nem látványos, olykor sziszifuszi, ám kitartunk, tesszük a dolgunkat, ha kell, hallatjuk a hangunkat. Nem értünk egyet a közoktatási rendszer rapid módú átalakításával, hiszen nem előzte meg valódi hatásvizsgálat, ami magában hordozza a hibák lehetőségét. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem egy szakszervezet határozza meg egy ország oktatáspolitikáját, de mi azért vagyunk, hogy képviseljük a pedagógus-társadalom érdekeit.
KM–LTL
hirdetés