Huszonhat szál gyertya a Mandala Dobos-tortáján

A huszonötödik születésnapot az újfehértói Nánássy (Nozdroviczky) kastélyban ünnepelték
A huszonötödik születésnapot az újfehértói Nánássy (Nozdroviczky) kastélyban ünnepelték - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – A Mandala Nyár visszatérő programsorozat, de ilyentájt sem alszanak téli álmot.

Már akkor sem volt kis Dobos, amikor kipattant a fejéből az ötlet: legyen egy hiánypótló társulat, amely más, mint a hagyományos kőszínház. Február 22-én volt éppen 26 esztendeje, amikor először lépett színpadra az akkori Váci Mihály Városi Művelődési Központban a Mandala Dalszínház a József és a bűvös kabát zenés darabbal, amely beteljesítette Dobos László álmát. Az alapítók közül manapság még Bódis Gábor, Kovács Attila és Nagy Zoltán tagja a töretlen lelkesedéssel serénykedő, a bő másfél két évtized alatt folyton átalakuló csapatnak. A Mandala Nyár rendezvénysorozata minden évben megmozgatja a szabadtéri darabok kedvelőit, de ősszel és télen sem tétlenkednek.

Érdekes az időutazás, ha belegondolunk, hogy a huszonhat esztendő alatt mennyi minden történt velünk…” Bódis Gábor

Csengersimától Tímárig

– Érdekes az időutazás, ha belegondolunk, hogy a huszonhat esztendő alatt mennyi minden történt velünk, kikkel hozott össze bennünket a sors, milyen élmények, impulzusok értek bennünket – sóhajtott egyet Bódis Gábor, a Mandala Dalszínház ügyvezetője. – Utazószínház vagyunk. Gyakran járunk a Dunántúlra, de megfordulunk az országhatárokon túl is. Nemrég az ungvári főkonzulátusról érkezett a meghívás, az ottani magyar napon mutattuk be A sólyom szárnyán elnevezésű műsorunkat, ami a magyar történelem zenés keresztmetszete. Kárpátalján jártunk már többek között Beregszászon és Lembergben, az erdélyi jelenlétünk pedig ettől is intenzívebb. Ősszel kétszer léptünk fel Körmenden, a jövő héten háromszor leszünk Debrecenben. Szinte Szabolcs-Szatmár-Bereg megye összes településén jártunk már Csengersimától Tímárig vagy éppen Darnótól Rápoltig. Az utóbbi hetekben a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárral együttműködve közel harminc településen adtuk elő a közönség által kedvelt mesemusicalt. Ez a tevékenység beilleszkedik a kulturális alapellátásba. Vagyis korántsem alszunk téli álmot, sűrű a programunk ilyentájt is.

Nyíregyházán a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának Zilahi-terme a társulat állandó játszóhelye.

– Nem csak a megyeszékhelyen vagyunk jelen, egyebek mellett például Mátészalkán, Kisvárdán, Vásárosnaményban és Fehérgyarmaton is megfordulunk bérletes előadásokkal vagy fellépésekkel. Az óvodások és az iskolások körében most a Micimackó a sláger. A huszonhat esztendő során számtalan darabot feldolgoztunk, újragondoltunk, és a nézők visszajelzése alapján igyekezetünk nem volt hiábavaló.

Ladányi Tóth Lajos

 
hirdetés