Huszonnégy település amatőr színjátszói a Pajtaszínházi Szemlén

Budapest – Hat megye 24 településének amatőr színjátszó csoportjai mutatkoznak be a Nemzeti Múzeumban a Pajtaszínház mintaprogram eredményeit bemutató Pajtaszínház Szemlén szombaton és vasárnap.

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT), a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával 2015 őszén indult program célja elsősorban a vidéki amatőr színjátszás hagyományainak felélesztése.

“Hitünk szerint ez a színház az egész nemzet színháza. Egy egységes vérkeringés részei vagyunk, ez az egész pedig akkor jó, ha nem szakadunk el egymástól. Ezt az ügyet támogatja a Pajtaszínház kezdeményezés is. Boldog lennék, ha minden évben ezzel az eseménnyel ünnepelhetnénk a magyar kultúra napját” – mondta Vidnyánszky Attila, az MTT elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója a szemle szombati megnyitóján.

Polyák Albert, az NMI megbízott főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a színjátszás olyan hagyomány, amely a magyar történelemben mindig közösség- és nemzetépítő erővel bírt. “Erre ma is oda kell figyelni, ezért indítottuk el a kistelepüléseken a Pajtaszínház programot, hogy a helyi társadalmak és közvetve a helyi gazdaság az együttműködés, az egymásra odafigyelés készségének kialakításával gazdagodjanak és erősödjenek” – fogalmazott. Mint hozzátette, az intézet feladata, hogy segítsen az ország közművelődési állapotán, ám nem tud minden településen jelen lenni. Ezért indít mintaprojekteket, melyek példaként állhatnak a többi település elé.

Szedlacsek Emília, az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága közösségi művelődési és művészeti főosztályának vezetője is azt emelte ki a megnyitón, hogy a színjátszással megvalósuló közösségi magatartás túlmutat az előadáson, olyan közösségi mozgásokat indít el, amelyek gazdasági eredményekhez is vezethetnek.

A szemlén szombaton 11, vasárnap 13 település amatőr színjátszó csoportja lép fel, amelyek félmillió forintos támogatásban részesülve egy-egy mentor – színészek, rendezők – segítségével állították színpadra előadásaikat. A produkciók között található népszínmű, iskoladráma, zenés játék és kortárs dráma is. A programban Baranya, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyei falvak és kistelepülések amatőr színjátszói vesznek részt. A rendezvény és a program fővédnöke Szarvas József Jászai Mari-díjas színművész.

– MTI –
hirdetés