Húzd meg, ereszd meg!

Húzd meg, ereszd meg!
© Illusztráció: Pixabay
A legutóbbi Tispol-akció során közel kilencven szabályszegő kapott több tízezres „jutalomcsekket” a zsaruktól a „passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása” miatt. Palicz István jegyzete.


Nem kötözködésképpen mondom, de nem értem, miért szúrja a hatóság szemét, ha az autósok nem kötik be a biztonsági övet. Azzal egyetértek, hogy bírságolják a gyors­hajtókat, a szabálytalanul előző és kanyarodó vezetőket, az alapvető műszaki elvárásokat sem teljesítőket, mert ezek a felelőtlen alakok valóban veszélyt jelentenek másokra. Abban sem találnék kivetnivalót, ha szigorúan büntetnék a vezetés közbeni dohányzást, hiszen Karády Katalin óta tudjuk, mire képes egy hamvadó cigarettavég…

A biztonsági öv kötelező használatát azonban – legalábbis a felnőttek esetében – nem erőltetném. Legfeljebb kampányolnék mellette, de nem bírságolnám a mellőzőit, mégpedig abból a megfontolásból, hogy a „kötetlenül” utazók csak saját testi épségüket, életüket teszik kockára, amúgy pedig mindenkinek joga van hülyének lenni. Az más kérdés, hogy ha balesetet szenvednek és a kórházban úgy kell „összelegózni” őket, a felelőtlenségük költségeit velük fizettetném ki. Ennek tudatában vajon mennyien lennének „fekete övesek”?

Palicz István

Címkék: ,hirdetés