I. Nemzetközi Üzleti Konferencia Nyíregyházán

I. Nemzetközi Üzleti Konferencia Nyíregyházán
Volt, aki húszezer kilométer utazott, hogy részt vegyen a hungarikumok konferenciáján.

A Magyarországhoz, a magyarsághoz kötődő termékek üzleti hasznosítása nem nem pusztán lehetőség, hanem kötelezettség is, megőrizve a kizárólag ránk jellemző, sokszor érzelmi töltetű sajátosságokat. Ilyen üzenetet fogalmazott meg a „Hungarikumok a nagyvilágban” címmel pénteken Nyíregyházán megrendezett I. Nemzetközi Üzleti Konferencia.

Az egész napos programnak otthont adó Krúdy Art Mozi és Rendezvénycentrumban már vendégeket is rendhagyó módon, amolyan magyaros vendégszeretettel fogadták: huszárok, nemzeti viseletbe öltözött csinos hölgyek kísérték be az érdeklődőket, s hely mellett frissen sült pogácsával kínáltak meg mindenkit. Néhány hungarikumként nyilvántartott termék (nemes borok, pálinkák, szőttesek, nemzeti viselet, stb.) bemutatóját megtekintve házigazdaként Dr. Szathmáryné Sipos Ildikó igazgató köszöntőjében elmondta: a Nyírségi Ősz hagyományaihoz illeszkedve szervezték meg ezt a konferenciát, őrizve a táj- illetve nemzeti jellegű értékeket.

Nemzetközi védettség

Az egymást követő felszólalók egyetértettek abban: Nyíregyháza nem csak mint megyeszékhely, hanem olyan térség központja, amely számos hungarikummal büszkélkedhet. Ugyanakkor meg kell találni azokat a vállalkozókat, akik szélesebb körben is megismertetik, piacra viszik és üzleti előnyt kovácsolnak ezekből.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének képviseletében Czomba Csaba elnök arról beszélt: terveik szerint a VOSZ-on belül létrehoznak egy olyan frakciót, amely a hungarikumokat gyártó vállalkozásokat tömörítené. Fontos a törvényi háttér megteremtése, amely nemzetközi védettséget nyújt a hungarikumoknak, megvédve a visszaélésektől. A konferencia társszervezője, dr. Tanka László, a Panoráma Világklub elnöke tolmácsolta a világ távoli pontjain élő magyarok üdvözletét, és a kapcsolati érték jobb kihasználására buzdított. Kísérő rendezvényként megnyitották a Nyugati Magyar Képzőművészek Kiállítását, valamint a XI. Nemzetközi Karikatúra Kiállítást a Hotel Centrálban.

– Nyéki Zsolt –
hirdetés