Biciklivel Tokajtól Tiszabecsig

Biciklivel Tokajtól Tiszabecsig
© Illusztráció: KM-archív
Dombrád, Tiszabecs – Újabb kerékpárutak – köztük egy megyénkbeli szakasz – építéséről döntött a kormány.

Újabb kerékpárutak építéséről döntött a kormány, a mintegy 1100 kilométeres külterületi kerékpárút-hálózat üzemeltetését pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. látja el a jövőben – jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa a napokban egy budapesti sajtótájékoztatón.

Illeszkednek a hálózathoz

A kerékpárutak építésére 3,6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, a kormánydöntés szerint a már engedéllyel rendelkező kerékpárutak kivitelezése elindulhat. A Magyar Közút a karbantartási feladatokra a 2017-es költségvetésből 2 milliárd forint többletforrást kapott, az ideiből pedig további egymilliárdot, ezzel a magyarországi kerékpárutak karbantartására 3 milliárd forintot fordíthatnak – közölte Révész Máriusz az MTI híradása szerint.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy számos önkormányzat rendelkezett engedélyezett fejlesztési tervekkel, így 67,5 kilométernyi új kerékpárút épülhet meg 11 szakaszon, ebből egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a Dombrád és Tiszatelek közötti.

– Az új kerékpárutak rendszerbe foglalják a már meglévő létesítményeket, illeszkednek a hálózathoz, a kerékpáros turizmus élénkülése várható a beruházásoktól. A tervek szerint a közbeszerzéseket követően indulhat az építkezés, a 2019-es nyári szezonra már használni lehet az új kerékpárutakat – tette hozzá Révész Máriusz.

Szilvai József Attila szerint logikus volt, hogy a Magyar Közút üzemeltesse a külterületi kerékpárutakat, amelyek nagyrészt a közutak mellett futnak. – A géppark bővítéséhez, a humán erőforrás biztosításához a keret már rendelkezésre áll, az utak felmérése megtörtént, az önkormányzatokkal az átadás-átvételi folyamat elkezdődött – mondta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

– Nagyon örülünk a bejelentésnek – kommentálta a hírt Kozmáné Kasza Veronika. – Sokat jelent a térségünknek a beruházás, már csak azért is, mert kapcsolódik a fejlesztéseinkhez. Ebben az évben közel százmillió forintot fordítunk a dombrádi Tisza-part megújítására, lesz például játszótér, rekortánpálya, kajak- és kerékpárkölcsönző – tudtuk meg a város polgármesterétől, aki szerint az új kerékpárút ettől függetlenül is jó hatással lesz a turizmusra, ugyanis akik több napra érkeznek, bejárhatják a környéket – ellátogathatnak például a Rétközi-tóhoz vagy Kisvárdára –, és akkor is kézenfekvő választás a biciklitúra, ha éppen nincs strand­idő. KM-HP

Stabilizálják a töltést

A Tiszatelek és Dombrád közötti szakasz a Tokaj–Tiszabecs útvonal része.

A fejlesztésnek ebben az ütemében a töltéskoronát és töltést keresztező rámpákat stabilizálják, aminek ­eredményeképpen a Tisza gátja alkalmas lesz a kerékpározásra.

KMIbrány.
SZON.HU


hirdetés