Emmi: folytatódik a telepprogram

By cziffraandi
Folytatódik a telepprogram
Folytatódik a telepprogram - © Illusztráció: ÉM-archív
Ibrány, 2015. július 21., kedd (MTI) – Folytatódik a telepeken és a szegregátumokban élő, hátrányos helyzetű emberek felzárkózása érdekében indított kormányzati program – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrányban, a helyi telepprogram zárórendezvényén.

Langerné Victor Katalin előadásában hangsúlyozta, a cél nem a körülbelül 1600 magyarországi telep és szegregátum lerombolása, hanem az ott élő emberek felzárkózásának támogatása. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben született meg az a stratégia és intézkedési terv, amely komplex módszerekkel segíti a telepszerű körülmények között élők lakhatásának és életkörülményeinek javítását.

A helyettes államtitkár közölte, a telepprogram egy emblematikus program, mivel magában foglalja a részvételt, az együttműködést, az érintettek családtagjainak megszólítását és a szakemberi segítséget is. Kiemelte, hogy a megfelelő intézkedések hatására az elmúlt években például csökkent a társadalmi kirekesztés által érintettek száma, illetve a korábbihoz képest csaknem a felére mérséklődött az alacsony munkaintenzitású, háztartásban élő emberek aránya.

Langerné Victor Katalin elmondta, az Európai Bizottság és Magyarország által megkötött partnerségi dokumentumban az ország vállalta, hogy minden hetedik telepet valamilyen módon “megszólít”. Vannak azonban olyan szegregátumok – folytatta – , amelyek nem alkalmasak lakhatásra, így ezek esetében nem a közösségépítésről, hanem a kiköltöztetésről muszáj beszélni, de ezt is megfelelően végiggondolva, a mostani telepprogramokban összegyűjtött tapasztalatok alapján, hosszú megelőző munkával kell elvégezni.

Előadásában kitért arra, a 2014 és 2020 között elinduló helyi telepprogramokat a regionális és területi operatív programok pénzügyi kereteiből finanszírozzák majd. Az Emberi Erőforrás Operatív Program (EFOP) mellett a városi rangú települések esetében a területi operatív programok fogják biztosítani a telepprogramok folytatását, illetve a közép-magyarországi régió is rendelkezik majd forrással a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében – közölte.

A helyettes államtitkár megjegyezte, a következő tervezési időszakban a 2010-ben megalkotott felzárkózási tervezési stratégia kap szerepet, az intézkedési tervet azonban megújították. Utóbbi várhatóan néhány héten belül a kormány elé kerülhet – fűzte hozzá.

A Szegregált lakókörnyezetben élők felzárkóztatása Ibrányban című, csaknem 145 millió forint összköltségű projektbe 118 hátrányos helyzetben lévő helyi lakost vontak be. A felnőttek számára pénzügyi tréningeket, előadássorozatokat és szakmai képzéseket tartottak, a gyerekeknek a többi között tanodaprogramot, fejlesztő foglalkozásokat, valamint számos szabadidős rendezvényt szerveztek.

– MTI –Ibrány.
SZON.HU


hirdetés