Fiókákat számoltak az ibrányi természetvédők

Terven felül: a mesterséges odúk ellenőrzése közben erdei pintyekbe botlottak az önkéntesek
Terven felül: a mesterséges odúk ellenőrzése közben erdei pintyekbe botlottak az önkéntesek - © Fotó: Rutkai Tamás
Ibrány – Második alkalommal indultak a közelmúltban a felújított odútelepük ellenőrzésére az Ibrány és Térsége Természetvédelmi Egyesület (ITTE) önkéntesei.

– Két csoportban indultunk meglesni az ártéri erdő lakóinak új generációját. A töltés egy alkalmas részén belevetettük magunkat a sűrűjébe – és nem csak az aljnövényzetre kell gondolni, néhol annyi szúnyog volt, a létrát is nekik lehetett volna támasztani. Egyik odú következett a másik után, a procedúra ugyanaz volt: nyit, belenéz, számol, ír – számolt be az eseményekről Rutkai Tamás.

Több mint kétszáz tojás és fióka

– Üres fészek, kotló madár, fióka és tojás is akadt, sőt, egy lódarázsfészek is. Megtaláltuk az első csuszkaodút, amelynek mélyén hét, körülbelül egyhetes fióka lapult. A gombák, virágok mellett más érdekesség is akadt, mégpedig egy szinte tökéletesen álcázott erdeipinty-fészek. A remekműbe belekukkantva két kikelt aprósággal találkoztunk.

– Az odútelepnek köszönhetően az idén több mint kétszázzal nőtt az erdőlakók száma. A legtöbbjük széncinege, az ezüstérmet a csuszkák vitték el, a bronzot pedig a mezei verebek – számolt be az eredményekről az ITTE koordinátora.

KMIbrány.
SZON.HU


hirdetés