Gyilkosság a felszabadulás után – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

Harminc éve írtuk: „Szabolcs-Szatmár megye MHSZ klubjaiban több száz fiatal hódol egy érdekes sportágnak, a modellezésnek”
Harminc éve írtuk: „Szabolcs-Szatmár megye MHSZ klubjaiban több száz fiatal hódol egy érdekes sportágnak, a modellezésnek”
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es, és 1977-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1947. november 20., csütörtök

Gyilkosság a felszabadulás után

Három évvel ezelőtti gyilkosság borzalmai keltek életre azokból a nyomozati iratokból, amelyek tegnap érkeztek a nyíregyházi államügyészséghez, ahova ugyancsak tegnap kísérte át a hajdúszoboszlói rendőrség O. Ruben ibrányi földmívest. O. 1944 novemberében az Ibrányba bevonuló román felszabadító csapatok egy katonáját megölte, ezért a kemecsei román haditörvényszék életfogytiglani kényszermunkára ítélte, és a nagyenyedi börtönbe szállították. O. ez év nyarán megszökött. Gyalog vándorolt el a magyar határig, majd potyautasként utazott tovább vonattal, azonban a kalauz elfogta. Ügyében most újabb nyomozást folytattak le. A kihallgatott tanúk azt vallották, hogy a gyilkosságot megelőzően O. Rubennek viszonya volt egy ibrányi özvegyasszonnyal. A felszabadulás utáni napon két román katona jött az asszony lakására, az ott tartózkodó O.-t fát vágni küldték, és erőszakoskodni kezdtek az özveggyel. Időközben visszatért O., és késével az egyik katonát nyakon szúrta. Megszökött, de másnap elfogták. Ügyében a nyíregyházi törvényszék új tárgyalást tűz ki.

Hatvan éve írtuk

1957. november 20., szerda

Mit tud a vadászgörény?

Kati és Sári, a két országjáró vadászgörény egy dróthálós, összkomfortos faketrecben lakik. Kati fehér szőrmebundában, Sári barna irhában járja a megyét. Mindketten a nyíregyházi városgazdálkodási vállalat „alkalmazottai”. Ilyenkor, ősz végi időben, amikor megtelnek a raktárak, sok munkájuk akad a vadászgörényeknek. Állami gazdaságok, termelőszövetkezetek, malmok, vasutak, kis- és nagykereskedelmi vállalatok, a földművesszövetkezetek raktárai és a lakóházak Kati és Sári vadászterületei. A múltkorában a fél országot bebarangolták gazdájukkal, Lakatos Vilmossal. Jártak Szolnokon, leereszkedtek a farkaslyuki bányákba, ahol az éhes patkányok elhordták a bányászok ennivalóját. Később Putnokon és Somsályon működtek, ahol 1470 kimúlt patkány maradt a nyomukban. Hogyan csinálják? Amikor a féregirtó részleg munkatársai gázpuskával kifüstölik a kártevő patkányokat, a vadászgörények már ott leselkednek, és amint megjelenik a halálra ijedt patkány feje, egy ugrással nyakon csípik, kiszívják a vérét, megropogtatják, s miután kiszáll belőle a szusz, azonnal kiterítik. Mit esznek a vadászgörények? Finomságokkal élnek, a legjobban a tojást szeretik, méghozzá cukorral, de nem vetik meg a fiatal galambok húsát sem. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy ilyen vadászgörény ötszáz forintot ér. A nyíregyházi féreg­irtó részleg tizenöt vadászgörénnyel dolgozik, sok százezer forintot mentenek meg a kártevő patkányok irtói.

Ötven éve írtuk

1967. november 24., péntek

„Kalandot” kereső vadkan

Furcsa módon került gondba a pócspetri Béke Tsz sertés­értékesítési terve teljesítésében. A tsz-nek megvan a megfelelő kocaállománya, amely szaporulatával biztosíthatja a hízóalapanyagot. Igen ám, de most olyan történt, amire nincs példa. A pásztor a szokásos napi járatásra hajtotta ki a kondát, ekkor az erdőből egy óriás vadkan tört ki a kocaállományhoz. A jól fejlett, veszedelmes állat láttán a pásztor ijedten rohant távolabb. Másnap kutyákat vitt, de a vadkan kegyetlen harciassággal szállt szembe az ebekkel. Az egyiket halálra gyötörte, mire a másik menekülőre fogta… Így ismétlődött néhány napon át. Közben a tsz vezetősége kérte a két szomszédos vadásztársaságot, hogy lőjék le a vadkant. Míg a két társaság azon vitatkozott, hogy melyik az illetékes, újabb napok teltek el. Ekkor határozta el a tsz egyik traktorosa, hogy majd ő pontot tesz a dolog végére: egyszerűen nekivág gépével a vadnak, s vagy ráhajt, vagy addig űzi, míg fel nem fordul szusz hiányában. A vadkan előbb elszántan, habot verő, prüszkölő szájjal fordult szembe a zúgó óriással, de mert az nem hátrált, hanem pöfögve támadott, végre is ő fordult meg. Az erdőbe a Ze­tor nem tudta követni, azonban a futtatás elég volt ahhoz, hogy a duhaj legény ne jelentkezzen többé. Hanem aztán megszülettek a csíkos kismalacok – mintegy száz utódot hagyott maga után a vadkan. A korcs malacokat nem merte hizlalásra hagyni a tsz, vásáron értékesítette; a szép malacoknak sok vevője akadt.

Negyven éve írtuk

1977. november 24., csütörtök

Jön a tartós tej

A tejipar dolgozóinak idei munkaverseny-felajánlása volt a hosszabb ideig eltartható tej kikísérletezése és üzemszerű gyártásának technológiai megoldása. Mindkét feladatot sikerrel teljesítették, s november első napjaiban megjelent – egyelőre csupán a főváros üzleteiben – a tartós tej néven forgalomba hozott új termék. Még az idén a szabolcsi üzletek polcaira is jut majd az új, 42 napig eltartható termékből. Ebben az évben még csak kisebb tételekben érkezik megyénkbe a literenként kilenc forintba kerülő új termék, mindennek amolyan piackutató, felmérő szerepe van. Szezonja ugyanis majd a nyári hónapokban jön el, amikor a hosszú szavatossági idő miatt kirándulásokhoz, túrákhoz kiválóan alkalmas az új tej.

KMIbrány.
SZON.HU


hirdetés