Hegyek, völgyek között a Városmajori Művelődési Házban

Akt.:
Ugyan Anita is mesél majd az élményeiről
Ugyan Anita is mesél majd az élményeiről - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Januárban a versek, a film és az utazás játsszák a főszerepet.


Az előző esztendőkhöz hasonlóan az idén is kiváló programokkal várja a látogatókat a Városmajori Művelődési Ház, ahol az év első rendezvényén az irodalombarátokra számítanak a szervezők: január 18-án A hétköznapok megtalálnak címmel Bényei József verseiből válogat Szabó András.

Bényei József újságíró, író, költő a Debreceni Egyetemen magyar-történelem, az ELTE-n pedig könyvtárszakon végzett. Dolgozott könyvtárosként, volt népművelő, de a debreceni Csokonai Színház igazgatója is. 1962-1976 között a Hajdú–bihari Napló munkatársa, rovatvezetője, 1979-1990 között pedig főszerkesztője volt.

Everest és Grand Canyon

Az intézmény egyik népszerű sorozata a 80 nap alatt a Föld körül, amelynek látogatói, a világjáró vendégek beszámolóinak köszönhetően a világ számos különleges helyén járhattak már. Ebben a hónapban előbb a Mount Everestre, majd a varázslatos vadnyugatra kalauzolja a hallgatóságot a két meghívott vendég.

Január 23-án, szerdán 17 órától Ugyan Anita mesél a nyolcezer méter fölötti életről: a nyíregyházi hegymászónő volt az első magyar nő, aki feljutott a világ tetejére (ráadásul kétszer is), de több nyolcezer méter feletti csúcson is járt. Tíz éven át játszottak az életében központi szerepet a magashegyi expedíciók, ma már a csúcsok helyett a kislányára koncentrál.

Lapunk korábbi újságírója, Ésik Sándor többször is mesélt már a művelődési ház vendégeinek kalandos utazásairól, és január utolsó napján is ezt teszi majd: ezúttal a Grand Canyon, a Halálvölgy és az óriásfenyők országát mutatja be, az élménybeszámolót fotók teszik teljessé.

Előhívni a történéseket

Az Ön-Tér-Kép Jelenczki István filmje a magyarság lelkiállapotáról – ezt láthatják az érdeklődők január 26-án. A rendező ezt mondta a filmről: „2013-ban kezdtünk dolgozni a magyar nemzet lelkiállapotának feltárásán, megfogalmazásán. A nemzet lelkében megőrződött, elfelejtett, illetőleg elfelejtetett, vagy a hazugságok során meghamisított önképre kérdeztünk rá, megpróbáltuk előhívni a nemzet emlékezetéből azokat a drámai történéseket, amelyek meghatározták, és a mai napig meghatározzák a magyar nemzet lelki állapotát.”

És még egy program: január 30-án a Szívklubban dr. Szilágyi Attila „rendel”: a főorvos a szívtranszplantációról tart előadást.

KMIbrány.
SZON.HU


hirdetés