Konferencia óvodapedagógusoknak

Dr. Kovács Zoltán is felszólalt
Dr. Kovács Zoltán is felszólalt - © Fotó: Nyíregyházi Egyetem
Nyíregyháza – Rangos, kétnapos óvodapedagógiai konferenciának adott otthont a Nyíregyházi Egyetem. Az apropót a Brunszvik Teréz által Budán alapított első magyarországi óvoda megnyitásának 190. évfordulója, valamint a nyíregyházi óvodaszervezés elindulásának 175. évfordulója szolgáltatta.

Fontos a képzés

A sikeres rendezvényen közel 400 városi és megyei óvodapedagógus, valamint óvodapedagógus szakos egyetemi hallgató és oktató vett részt. Dr. Jenei Teréz, az óvodapedagógus képzés szakfelelőse szerint az országos és helyi évfordulókhoz kötődve a nemzeti múltunk értékeire kívánták irányítani a figyelmet a szervezők. A nyíregyházi óvodaszervezés úttörője Tudós Nagy Sámuel evangélikus tanító volt, aki 1843-ban felhívást terjesztett be a város tanácsához: „Nincs örvendetesebb, szebb és boldogabb jövendőre mutató városunkban számosabb emberbarátok azon nemes törekvésénél – mely szerint ők minden mívelt városok példájára – kebelükben is egy kisdedóvó intézetnek alapítását célba veszik”. Kezdeményezését siker koronázta, 1846-ban megnyílt az első óvoda Nyíregyházán.

Halkóné dr. Rudolf Éva, a városi köznevelési, kulturális és sportbizottság elnöke kiemelte, hogy a megyeszékhely önkormányzata komplex óvodafelújítási programot valósít meg. Dr. Kovács Zoltán, az egyetem általános rektorhelyettese beszédében elmondta, hogy az elmúlt évben újraindították az óvodapedagógus képzést, mely során a korábbi tanítóképző intézet is kibővült, jelenleg már Óvó- és Tanítóképző Intézet néven található meg a szervezeti struktúrában.

KMIbrány.
SZON.HU


hirdetés