Lehet értékteremtő a közfoglalkoztatás

Akt.:
Lehet értékteremtő a közfoglalkoztatás
© Fotó: Pusztai Sándor
Paszab, Kemecse – A közösen elért sikereket a településen élők is magukénak érzik.

A paszabi önkormányzat udvarán érdemes körbetekinteni: itt egy kistraktor, amott egy pótkocsis nagyobb, a „kocsiszínben” árokásó gép vár a sorára, a tágas udvaron pedig oldalazó talajmaró, krumplivető, permetezőgép és más kombinátorok pihennek egymás mellett. Percek múlva az is kiderül, hogy itt szinte mindent a közmunkaprogramnak köszönhető, enélkül az önkormányzat, a község legnagyobb munkáltatója aligha jutott volna idáig.

– A mezőgazdasági programunknak köszönhetően önfenntartóvá tudott válni a község, a megtermelt zöldség és gyümölcs a helyi óvoda konyhájába kerül, illetve a közétkeztetésben hasznosul. Mindehhez persze mezőgazdasági gépekre is szükség volt, s mivel a közmunkaprogram eszközfejlesztést is lehetővé tesz, 2013-tól sikerült egy több száz millió forintos gépparkot kiállítani. Ma már a szántástól a betakarításig mindent magunk végzünk – mesélte büszkén Tajthy Péter polgármester.

A mintatelepülés eredményei egyébként másban is megmutatkoznak: javult a közbiztonság, a tavalyi bűneseteket az emberek egy kezükön meg tudták számolni, s érezhető: a falubeliek is magukénak érzik az eredményeket.

– Paszab példája is mutatja, hogy lehet értékteremtő a közfoglalkoztatás, s a mintaprogram az egész térségre kisugárzik – méltatta az eredményeket dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője, hozzátéve, hogy az országos programokkal együtt több mint háromezer ember dolgozik ilyenformán az Ibrányi és Tiszavasvári járásban. A mintatelepülést megtekintette a megye kormánymegbízottja, Román István is, aki elsősorban a megyei foglalkoztatási ráta alakulásában látja az előrelépést.

KM-MJ

Címkék: , ,


Ibrány.
SZON.HU


hirdetés