Zöld út a szabadvizeknek

Hamarosan nyithatnak a tiszai szabadstrandok
Hamarosan nyithatnak a tiszai szabadstrandok - © Fotó: KM ARCHÍV
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A szezon alatt kötelező mintavételi naptárt vezetni.

Az idei strandszezon elején tíz kijelölt és engedélyezett fürdőhely található megyénkben: Dombrád, Tuzsér, Tivadar, Sóstó-Tófürdő, Rakamaz, Ibrány, Tiszalök, Vásárosnamény-Gergelyiugornya, Jánd, illetve Levelek Tófürdő. Az idény megkezdése előtt a fürdőt üzemeltető vállalkozások vagy önkormányzatok jelzése alapján az illetékes járási hivatal népegészségügyi osztálya fürdőhely- és fürdővíz-használati engedélyezési eljárást folytat le a vízügyi hatóság és a rendőrség bevonásával – tudtuk meg dr. Salzmann Marianna megyei tisztifőorvostól.

Megadták az engedélyeket

A kijelölendő partszakasz alkalmasságát, a védőterület állapotát, az üzemeltetés személyi és tárgyi feltételeit ellenőrzik. Elsősorban a fürdő biztonságos és higiénés használatát lehetővé tevő eszközök, berendezések meglétét vizsgálják; s fontos, hogy a fürdésre alkalmas terület megfelelően legyen kijelölve, a kihelyezett táblák pedig kellő információval (vízmélység, hőfok, vízminőség) szolgáljanak a fürdőzőknek. Lényeges követelmény, hogy legyen fogyasztásra, fürdőzést követő zuhanyzásra alkalmas ivóvíz minőségű víz is.

– A szezon előtti fürdővízminta „megfelelő” minősítése a feltétele az engedély megadásának. A 2018-as vízminőségi vizsgálatok eredménye megfelelő, illetve kiváló a megye fürdőhelyein. Vízminőségi szempontból egyetlen fürdőhely üzemelésének sincs közegészségügyi akadálya – tudtuk meg.

– KM –Ibrány.
SZON.HU


hirdetés