ICE – kell nekünk?

Nyíregyháza – Civil kezdeményezés hívta fel a figyelmet az ICE nemzetközi pszeudonimra. Ilyen név alatt név alatt bejegyezhetnénk azoknak a személyeknek a nevét és telefonszámát, akiket a minket ért balesetek esetén értesíthetnek a mentők, a tűzoltók, illetve a rendőrség. Megkérdeztük az illetékes hatóságokat, illetve a megyénkben élőket, mennyire lehet hasznos egy ilyen rövidítés mobilunkban?  

Ismerőskereső portálon és e-mailen terjed a felhívás, amely szerint, ha valaki telefonjában hozzátartozóját ICE (In Case of Emergency) néven menti el, az esetlegesen őt ért balesetnél és más szerencsétlenségeknél a mentők, a tűzoltók, illetve a rendőrség szakemberei tudják, hogy a számtalan név közül kit értesítsenek hozzátartozóként.

Kíváncsiak voltunk vajon a mentősök és a rendőrség munkáját mennyiben segíti ez a civil kezdeményezés, illetve a megkérdezettek civilek mennyire fogják a jövőben alkalmazni, lesz-e olyan hozzátartozó, akit ICE néven mentenek el mobiljukban?

A mentősök nem értesítik a hozzátartozót

„A betegellátás során a hozzátartozók értesítése nem a Mentőszolgálat feladata, a helyszíni ellátást követően a megfelelő gyógyintézetbe szállítjuk a beteget, illetve a sérültet, az értesítés a Rendőrség, illetve a gyógyintézet feladata. Az ICE kezdeményezés hasznos lehet, de mi nem használnánk ezt a lehetőséget, hiszen a hozzátartozókkal nem kerülünk kapcsolatba, azokat az eseteket kivéve, amelyekben a hozzátartozó személyesen tartózkodik a beteg mellett” – árulta el kérésünkre Tóth György állomásvezető tiszt.

Természetesen megkérdeztük felkerestük a rendőrséget is a kezdeményezéssel kapcsolatban, ez ügyben Fülöp Gergely rendőr százados adott tájékoztatást.

„A szabályzat alapján, a baleset helyszínén életét vesztett, illetve súlyos és életveszélyes sérüléssel kórházba szállított személy közvetlen hozzátartozóját az ügyben eljáró rendőri szerv haladéktalanul értesíti. Ha gyermekkorú személy szenved sérülést, a Rendőrség – közvetlen hozzátartozó hiányában – a gondozó, annak sikertelensége esetén az illetékes gyermekvédelmi hatóság értesítését is megkísérli. A rendőr az ilyen értesítést megfelelő körültekintéssel és tapintattal teszi meg. A mobilba ICE néven elmentett értesítendő telefonszám ötletét mindenképen megfontolónak találjuk, hiszen egy adott esetben sokat segíthet, bár erre ugyanúgy alkalmas volt a pénztárcába, bérletbe vagy egyéb más jellegű személyes eszközbe elhelyezett papírdarab a szükséges adatokkal.” – tájékoztatott Fülöp Gergely rendőr százados, majd hozzátette, hogy a rendőrség a hozzátartozók értesítésére elsősorban a személyes kiértesítést alkalmazza. Ez a hozzátartozók szempontjából a legkíméletesebb módja annak, hogy az akár tragédiával, akár személyi sérüléssel járó balesetben részes hozzátartozójuk állapotáról, sérüléseiről, feltalálási helyéről értesüljenek. Egyébként is csak ebben az esetben van lehetőség arra, hogy a „rossz hír” hallatán a hozzátartozó rosszulléte miatt számára orvosi segítséget kérjenek, vagy a távozás előtt az érintett személyt rábízzák a rokonokra, vagy esetleg a szomszédra.

ICE – elmentjük a telefonunkba

A megkérdezett nyilatkozók közül csak kevesen mondták azt, hogy teljes mértékben hülyeségnek tartják az ICE jelölést. Bár még új keletűnek számít a dolog, többen úgy vélik, nem árt, ha mobiljukban egy hozzátartozót elmentenek ilyen néven, sosem lehet tudni alapon. Az alapvető személyes dokumentumok mellett pedig nem árt, ha magunknál tartjuk egészségügyi dokumentációt, kórházi zárójelentést amelyből kiderülhet a sérült korábbi betegsége, gyógyszerszedése, hiszen ezek az információk hasznosak lehetnek a kiérkező mentősök számára.

-K.A.-
hirdetés