Idegőrlő kényszercselekvések

Dr. Bélteczki Zsuzsanna
Dr. Bélteczki Zsuzsanna
Porcsalma – Néhány hónapja kellemetlen érzéseim támadnak: folyamatosan fertőzésektől tartok, bizonyos tárgyakat nem merek megérinteni, még a könyv lapjait is csak gumikesztyűvel lapozom.

Naponta több szappant elhasználok a tisztálkodáshoz, ezért kezeim már vörösek, gyulladtak. Tudom én, hogy ezek nem megalapozott félelmek, mégis erős késztetést érzek, aminek nem tudok ellenállni. A családtagjaim előtt titkolom e dolgot – írja levelében egy porcsalmai asszony.

Dr. Bélteczki Zsuzsanna pszichiáter főorvos szerint a leírtak alapján kényszerbetegség gyanúja merül fel, amely a szorongásos zavarok csoportjába tartozik.

Gyakorisága ellenére a tünetek furcsasága miatt ritkán fordulnak a betegek orvoshoz. A tisztálkodás mellett előfordulhatnak még például az ellenőrzéssel, a szimmetriával vagy a renddel kapcsolatos kényszertünetek is. E kényszergondolatok erős késztetést eredményeznek, súlyos szorongáshoz vezetnek, melynek csökkentése érdekében az egyén kényszercselekvést végez. Az Ön esetében erre utal a túlzott tisztálkodás. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem téveszméről van szó, mivel Ön felismeri a tünetek irreális voltát. Azt tanácsolom, forduljon orvoshoz, mivel gyógyszeres kezelés nélkül kevés remény van a betegsége javulására. Folyamatos gyógyszerszedés esetén is legalább 6-12 hét szükséges a tünetek mérséklődéséhez, mindamellett lényeges a viselkedésterápia egyidejű alkalmazása is, amely a szorongás csökkentése érdekében a beteget a szorongást keltő helyzetnek teszi ki – mondta el a nagykállói Megyei Pszichiátriai Szakkórház pszichiáter főorvosa.

– Palicz István –
hirdetés