Idén is meghirdette középiskolásoknak szóló vetélkedőjét a választási iroda és az EP tájékoztatási irodája

Budapest – Idén is meghirdette Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz! elnevezésű középiskolai vetélkedőjét az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Nemzeti Választási Iroda – közölte a két szervezet pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a verseny célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten pedig a választások jelentőségét és így – jövőbeni elsőválasztóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak.

A versenyre 14-18 éves diákok nevezhetnek négyfős csapatokat alkotva, a jelentkezési határidő november 11. A vetélkedőről szóló felhívást minden középiskolába eljuttatják, egy iskola pedig akár több csapattal is nevezhet.

A vetélkedő során a diákoknak nemcsak lexikális tudásukról kell számot adniuk, hanem kreatív feladatokat teljesítve meg kell szólítaniuk saját korosztályukat, hogy meggyőzzék diáktársaikat, miért fontos elmenni szavazni, és hogyan tudják szavazatukkal befolyásolni szűkebb és tágabb környezetük jövőjét.

Az első, iskolai fordulót november 28-án tartják, az iskolai és a regionális fordulók után 2017 áprilisában lesz az országos döntő. A legjobbak strasbourgi utazást nyerhetnek és értékes tárgynyereményeket kaphatnak.

A vetélkedőt az előző tanévben rendezték meg először, akkor 215 csapat, vagyis 860 diák küldte el jelentkezési lapját a határidő lejártáig. A tavalyi vetélkedőt a X. kerületi Bornemisza Péter Gimnázium (Ki)Választottak nevű csapata nyerte.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés