Időben érdemes kérni az influenza elleni oltást

Akt.:
A védettség kialakulásához két hétre van szükség
A védettség kialakulásához két hétre van szükség
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Már a háziorvosoknál az idei influenza elleni védőoltás.

A novemberi tavaszban senki nem gondol az influenzára, pedig az idei oltóanyag már elérhető, s a családorvosok még időben, a leginkább veszélyeztetett csoportoknak ajánlják az oltóanyagot.

Egy szúrással megelőzhető

Mint ismert, elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése végett ajánlják a háziorvosok az influenza elleni vakcinát. Mivel a teljes védettség kialakulásáig két hétnek el kell telnie, nem árt időben, akár még novemberben beadatni az oltást, amivel saját magunk mellett környezetük is megvédhető a fertőzéstől. Minél nagyobb a lakosságon belüli influenza átoltottság, a vírusnak annál kisebb tere marad a terjedésre, így megakadályozhatók a nagyobb járványok. Az idén a 60 felettiek mellett a terhes kismamákat is megszólítják az oltási kampányban – közölték a weborvos.hu-n.

Az influenzavakcina bizonyos típusai esetében számos vizsgálat is igazolta, hogy az oltás nem csak a mamát, hanem a babát is védi fél éves koráig az influenza vírussal szemben, ha a mama oltott volt. A védőoltás elmaradása miatti kellemetlenségek lényegesen jelentősebbek, komolyabbak lehetnek, mint az oltás következtében esetlegesen kialakulók – hívják fel a figyelmet a szakemberek az egészségügyi honlapon.

Biztonságos védelem

Az oltást követő tünetekkel kapcsolatosan is sok a tévhit, pedig a láz, bőrpír, duzzanat a szúrás helyén, ritkán múló rossz közérzet sem mindenkinél fordul elő feltétlenül. Influenzánál gyakori az egyéb bakteriális, virális úgynevezett felülfertőződés, ami jelentősen rontja a beteg állapotát, a gyógyulást elhúzódóvá teheti, ezért is fontos információ, hogy a vakcina valamennyi korcsoportban csökkenti a szövődményeket, például az egyik leggyakoribb, a tüdőgyulladás kialakulásának veszélyét is.

KM
hirdetés