Időjárás-jelentés

Akt.:
Záporeső
Záporeső
Budapest, 2012. április 7., szombat (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens nagy részén ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontok hatására sok a felhő, hosszabb időre csupán a szárazföld déli felén süt ki a nap. Többfelé jelentenek esőt, záporesőt, a déli tájakról zivatarokat, északon pedig hózáporok is előfordulnak. Hozzávetőleg az 50. szélességi körtől északra a csúcshőmérséklet 10 fok alatt alakul, sőt a Skandináv-félsziget északi részén helyenként napközben is fagy. Ezzel szemben a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében a délutáni órákra 20 fok fölé melegszik fel a levegő.

A Kárpát-medence fölött vasárnap estig markáns hidegfront vonul át, ezért több fokkal gyengül a nappali felmelegedés.

Várható időjárás vasárnap estig

Mindenütt megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Vasárnap reggelre megszűnik a csapadék, előbb északon, napközben délen is csökken a felhőzet, és kisüt a nap. Nagyjából a Tisza vonalában és az Alpokalján erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, ezeken a helyeken egy-egy zápor is lehet jégdarával, valamint az Északi-középhegységben hózápor is kialakulhat. A délnyugati szél szombat késő délutántól északnyugatira fordul, a Tisza vonalának kivételével megerősödik, gyakran viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1, 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 8, 13 fok között valószínű.
hirdetés