Időjárás-jelentés

Budapest, 2012. április 22., vasárnap (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Az időjárási helyzet Európában

Az elmúlt naphoz képest nincs jelentős változás a kontinens időjárásában. A Brit-szigetek feletti középponttal továbbra is ciklon örvénylik. Áramlási rendszerében nyugat, délnyugat felől több hullámban nedves levegő halad a szárazföld belseje felé. Emiatt a mediterrán térséget leszámítva többnyire közepesen vagy erősen felhős az ég, több helyen fordul elő eső, zápor, Európa északi peremén havazás, hózápor is kialakul. Ugyanakkor a Földközi-tenger medencéjében jobbára kevés a felhő, csapadékról nem érkezik jelentés.

A délutáni órákra Skandináviát kivéve nagy területen 13, 20 fok közé melegszik fel a levegő, Ukrajna keleti, illetve Oroszország nyugati tájain 21, 28 fok is előfordul. Ezzel szemben északon még hideg az idő, a csúcshőmérséklet 0 és +7 fok között változik.

Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását a fenti ciklon határozza meg.

Várható időjárás hétfő estig

Nyugat felől a Dunától keletre is egyre többfelé várható eső, zápor, főként délen és keleten zivatar is előfordul. Éjszaka fokozatosan megszűnik a csapadék, északkelet kivételével csökken a felhőzet. Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap, azonban főként délután helyenként erősen felhős időszakok is lesznek, majd estétől nyugat felől egyre nagyobb területen ismét csökken a felhőzet. Napközben elszórtan várható zápor. A délnyugati szél időnként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5, 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn északnyugaton 15, délkeleten 20 fok körül várható.

Címkék:hirdetés