Magyarország

2010.08.27. 16:46

Még egy hét a Balatonon

<p>Jövő vasárnapig teljesít még szolgálatot a Balatonon a vízimentők sürgősségi hajója. Ebben a szezonban a Rupert-et csütörtök estig összesen több mint 20 esethez riasztották. Idén nyáron hárman haltak meg a tóban. Minderről a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata számolt be pénteken Csopakon.</p>

Bagyó Sándor elnök elmondta: az idei volt az első teljes szezonja a Rupertnek a Balatonon- Június 13-tól állt szolgálatba és jövő vasárnapig még ügyel a vízen tartózkodókra. Az elnök hozzátette: jelenleg a Balatonon ez az egyetlen sürgősségi betegellátó hajó, amelynek felszereltsége egy esetkocsiénak felel meg. Bagyó Sándor elmondta három emberen már nem tudtak segíteni, húsz esetben azonban sikeres volt a bevetés. Ebből 15 belgyógyászati - köztük két újraélesztés - két traumás és egy-egy égési, sebészeti és egyéb eset volt.

A pénteki tájékoztatón elhangzott: a sürgősségi hajón a betegek ellátását a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület tagjai látják el. Tóth Attila elnök elmondta: szeretnék, ha a jövőben az egész Balatonra ki tudnák terjeszteni az ellátást. Jelenleg ugyanis a Rupert az egyetlen mentőhajó a tónál, amelyen orvos és mentőtiszt is van. Az elnök hozzátette: hosszútávon mindenképpen szükség van arra, hogy a mentők ne önkéntesen lássák el ezt a feladatot, hanem kapjanak érte fizetést is.

Az egységgel mindössze a Balaton egyharmadát tudják lefedni. A tájékoztatón elhangzott: a sürgősségi mentőhajó, ha ugyanakkor riasztják mint a mentőhelikoptert akkor átlagosan öt perccel hamarabb ér a helyszínre.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!