Időjárás-jelentés – 2015. július 13.

Budapest, 2015. július 13., hétfő (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

A mediterrán térségben leszálló légmozgások alakítják az időjárást, így arrafelé az évszaknak megfelelően derült, napos, csapadékmentes idő a jellemző és 29, 36 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Ugyancsak napos az idő Kelet-Európában. Ugyanakkor Észak-Európa fölött ciklonok vonulnak egymás után nyugatról kelet felé. A hozzájuk tartozó frontok mentén az Alpoktól északra és nyugatra többnyire felhős az idő, és többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. A hőmérséklet jellemzően a sokéves átlagnak megfelelően alakul, Hollandiában és Svédországban például 20, a Brit-szigeteken 18 fok a jellemző csúcsérték. Kedd estig a Kárpát-medence időjárásában egyre inkább a nyugatról benyúló anticiklon válik meghatározóvá, egyre szárazabb levegő áramlik hazánk fölé.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Éjszaka már csak néhol lehet kisebb csapadék, és hajnaltól a felhőzet is jelentősen csökken. Kedden a változóan felhős ég mellett többórás napsütésre mindenütt számíthatunk, és elsősorban északkeleten-keleten, kisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon fordulhat elő elszórtan záporeső, északkeleten esetleg egy-egy zivatar is lehet. Az északnyugati szelet napközben nagy területen kísérhetik erős széllökések, viharos széllökés csak zivatar környékén fordulhat elő.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25 és 29 fok között alakul.
hirdetés