SZON - PR cikk

2015.06.10. 17:06

Az internet és az okostelefonok világában nem elég „bennszülöttnek” lenni

A Digitális Magyarország megvalósítása keretében folytatódik a Telekom digitális edukációs programja Nyíregyházán is.

A Digitális Magyarország megvalósítása keretében folytatódik a Telekom digitális edukációs programja Nyíregyházán is.

A Telekom Okosdigitális elnevezésű program ellátogatott a Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol ezúttal a középiskolások hallhattak előadást a világháló tudatos és biztonságos használatáról. Ennek tapasztalatairól kérdeztük az egyik pedagógust, Kassainé Sólyom Beátát, és egy diákot, Papp Bencét, akik jelen voltak az előadáson.

Hogyan tetszett a Telekom Okosdigitális előadás? Hasznosnak, érdekesnek tartotta?

Papp Bence (diák): – Örülök, hogy részt vehettem az előadáson, nagyon szórakoztatónak és érdekesek találtam mindazt, amit láttam és hallottam. Tetszett, hogy az előadó felkészült volt, és minden felmerülő kérdésre tudott válaszolni. Jók voltak az interaktív és videó anyagok, nem hagyták lankadni a figyelmem egy percre sem! Manapság sokat hallunk az internet és a globális kommunikáció veszélyeiről, bevallom kicsit elcsépeltnek éreztem a témát első hallásra, de így utólag nagyon bántam volna, ha lemaradok róla, remélem, lesznek még ilyen „szemnyitogató” előadások!

Milyen visszajelzések érkeztek a gyerekektől az előadás után?

Kassainé Sólyom Beáta (igazgatóhelyettes): – Csak pozitív visszajelzéseket kaptunk a diákoktól. Nagyon tetszett nekik az életkoruknak megfelelő dinamikus, interaktív előadás. Kérdéseket fogalmazhattak meg, és korrekt, közérthető, hasznos válaszokat kaptak az előadóktól.

Miért tartja szükségesnek, fontosnak a diákok digitális készségének fejlesztését?

Kassainé Sólyom Beáta (igazgatóhelyettes): – A 21. században digitális tudás nélkül gyakorlatilag lehetetlen továbbtanulni és munkát vállalni. Az internet és az okostelefonok világában pedig nem elég „bennszülöttnek” lenni, fontos megtanulni a világháló tudatos és megbízható használatát.

Egyébként szoktak-e az internetezésről, annak veszélyeiről, vagy éppen az értelmes használatról beszélgetni a diákokkal?

Kassainé Sólyom Beáta (igazgatóhelyettes): – Természetesen! Informatika és osztályfőnöki órákon is téma a világháló, annak előnyeiről és veszélyeiről is sokat beszélgetünk a diákokkal. Manapság már számos forrás áll rendelkezésre ennek a témának a feldolgozásához: filmek, prezentációk.

Tapasztalatai alapján, mi foglalkoztatja leginkább a gyerekeket az interneten?

Kassainé Sólyom Beáta (igazgatóhelyettes): – Egyértelműen a közösségi oldalak. Gyakran nem figyelnek a személyes adataik védelmére, ennek fontosságára ezért hangsúlyozottan felhívtuk a figyelmüket. Ezen kívül többnyire a videómegosztót, a YouTube-ot nézik, filmeket, zeneszámokat töltenek le. Csak másodsorban használják iskolai projektek készítéséhez, tanuláshoz. A tanáraink törekszenek arra, hogy „haladjanak a korral”, vagyis lehetőségeikhez mérten beépítik a tananyag feldolgozásába a digitális eszközöket, elsősorban az interaktív tábla használatát.

Milyen a személyes viszonya az internethez, digitális eszközökhöz. Használja-e a tanításban, a felkészülésben?

Kassainé Sólyom Beáta (igazgatóhelyettes): – Igen, gyakran használom a már említett interaktív táblát, de szívesen készítek power point-os bemutatókat is a diákoknak egy-egy órára, vagy kulturális események feldolgozásához.

Hálózat- és digitális írástudás-fejlesztés Nyíregyházán

Magyarország kormánya és a Magyar Telekom – a szabolcsi megyeszékhellyel együttműködésben – átfogó fejlesztési programot indított Nyíregyházán. A Telekom a nagy volumenű szélessávú hálózati fejlesztés mellett nagy hangsúlyt fektet a digitális írástudás fejlesztésére is. A Telekom Okosdigitális program keretében a vállalat önkéntesei az internet biztonságos és tudatos használatára tanítják a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában