Időjárás-jelentés – 2016. április 20.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

A nyárias idő a kontinens déli harmadára szorult vissza. A Földközi-tenger déli medencéjében még helyenként 25 fokot mérnek, az Égei-tenger térségében és a Balkán-félsziget déli vidékein pedig 30, 31 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. A szárazföld nagy részén viszont a naptárnak megfelelő az időjárás. A 60. és a 45. szélességi körök által határolt sávban többnyire 12 és 19 fok között változik a maximum, 10 fok alatti csúcsértéket a Skandináv-félsziget északi felén mérnek. Az időjárási kép változatos; a Brit-szigetektől az Alpokon át egészen Dél-Olaszországig húzódó magasnyomás területén napos az idő. Ugyanakkor ciklonoknak köszönhetően délnyugaton és Európa keleti felén viszonylag sok a felhő, északkeleten és délkeleten több helyen az eső is esik. A Kárpát-medence időjárását egyre inkább az említett anticiklon alakítja, csütörtökön sok napsütésre, és a hideg hajnal után a sokévi átlagnak megfelelő maximumra számíthatunk

Várható időjárás csütörtök estig

Szerdán túlnyomóan napos idő várható, a Tiszántúlon és a nyugati határ mentén lehet időnként több a felhő. A Tisza vonalában elszórtan zápor is kialakulhat. Éjszaka a legtöbb helyen már derült lesz az ég, az Észak-Alföldön maradhat kevés felhő. Csütörtökön szinte zavartalanul napos idő várható, kevés gomolyfelhő a Tiszántúlon lehet. Kezdetben az élénk északnyugati szél többször megerősödik, majd estére országszerte mérséklődik a légmozgás. Csütörtökön a délnyugati, déli szél élénkül meg helyenként.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között valószínű, az Északi-középhegység völgyeiben lehet ennél hidegebb, a magasabban fekvő helyeken és a Balaton parton lesz enyhébb a hajnal.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 15 és 19 fok között várható.

– MTI –
hirdetés