Időjárás-jelentés – 2016. január 24.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

A Közép-Európa időjárását napokig meghatározó anticiklon leépülésével felgyorsultak a légköri folyamatok kontinensünk felett. Nyugat felől több alacsony nyomású képződmény is egyre beljebb hatol a szárazföldön, de míg a Stockholm-Bécs vonal mentén húzódó frontálzóna nagy területen havazást okoz, addig az Izlandtól nyugatra örvénylő ciklon felhőzetéből inkább eső esik. A nyugat felől érkező enyhébb levegő ugyanakkor enyhülést is hoz a korábbi zord napok után: Nyugat-Európában éjszaka sehol sem süllyedt már -4 fok alá a hőmérséklet, és napközben is többfelé 10 fok feletti a maximumérték. Leghidegebb továbbra is Oroszország és Finnország északi részén van, ahol délután is csak -20 fok közelében alakul a hőmérséklet, míg a portugál és spanyol tengerparton 21, 22 fokig melegszik fel a levegő. A most még a Brit-szigetektől nyugatra húzódó melegfront hétfő estig a Kárpát-medencét is eléri, így hazánkban az erősen felhős, borult égből többfelé számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Éjszaka a Dunántúlon átmenetileg nagyobb területen kiderül az ég, a középső országrészben foltokban köd is képződhet. Reggelre északnyugat felől ugyanakkor ismét országszerte megvastagszik a felhőzet, amely csak hétfőn késő délután, estefelé szakadozik fel nyugati irányból. Hétfőn reggeltől egyre többfelé várható csapadék: az Észak- és Közép-Dunántúlon eső, a középső országrészben eső, ónos eső, míg az ország keleti harmadán hó, havas eső, ónos eső egyaránt előfordulhat. Hétfőn az Észak-Dunántúlon és az Alföldön helyenként megélénkülhet a déli, délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7 fok között várható, amely már az éjszaka első felében beáll, reggelre mindenhol enyhül az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában -1 és +4 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés