Időjárás-jelentés – 2016. július 1.

Akt.:
Szeged, 2016. július 1. Fecske pihen egy kajakon Szegedi Olimpiai Központ csónakházában 2016. június 30-án.
Szeged, 2016. július 1. Fecske pihen egy kajakon Szegedi Olimpiai Központ csónakházában 2016. június 30-án. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északnyugati része fölött markáns ciklon örvénylik, emiatt arrafelé erősen felhős az ég, és a ciklonhoz tartozó frontok mentén több helyen esik az eső, záporeső, néhol zivatar is kialakul. Szintén sok a felhő, helyenként esős az idő a Fekete-tengertől északra egy sekély ciklonnak köszönhetően. Ugyanakkor a két rendszer között anticiklonális hatások érvényesülnek. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően sokat süt a nap, de sokfelé labilis légállapotú a levegő, emiatt helyenként zápor, zivatar is kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északnyugati részén általában 15 és 22, középen 23 és 28 fok között változik. Délen és keleten van a legmelegebb, ott a délutáni órákra 29, 35 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható, a közeledő hidegfront csak szombaton a késő esti órákban érkezik meg.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, pénteken főként a Dunántúlon és az északi megyékben helyenként, szombaton elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Szombaton késő estétől északnyugaton erősen megnövekszik a felhőzet, és ott több helyen valószínű záporeső, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de szombaton a Kisalföldön megélénkül a déli, délnyugati, majd késő este megerősödik az északnyugatira forduló szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között várható.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 31 és 34 fok között alakul.

– MTI –
hirdetés